Корисник:Unachicasoñadora/песак2

С Википедије, слободне енциклопедије
Bol i slava
Poster za film
Žanrdrama
RežijaPedro Almodovar
ScenarioPedro Almodovar
Glavne ulogeAntonio Banderas, Asier Ekseandija, Leonardo Sbarglia, Nora Navas, Hulieta Serano i Penelope Kruz.
MuzikaAlberto Iglesias
MontažaTeresa Font
Godina2019.
Trajanje108 minuta
ZemljaŠpanija
Jezikšpanski
Budžet10 800 000 miliona dolara
Zarada38 100 000 miliona dolara
NagradeNagrada Goja za najbolji film
IMDb veza

Bol i slava (šp Dolor y gloria)[1][2] je španski film iz 2019. godine. Film koji je napisao i režirao Pedro Almodovar, glavne uloge u filmu tumače Antonio Banderas, Asier Ekseandija, Leonardo Sbarglia, Nora Navas, Hulieta Serano i Penelope Kruz.[3]

Povodom ovog filma, Almodovar kaže da film Bol i slava označava zatvaranje trilogije koja takođe uključuje filmove Zakon želje (1987) i Loše obrazovanje (2004). Protagonisti navedenih filmova su svi filmski reditelji i u kojima su glavne teme filma požuda i fikcija.[1] Ovaj film predstavlja veoma ličan projekat Almodovara. Prema njegovim rečima, to je projekat koji:"Govori o stvaralaštvu, kinematografiji i pozorištu, kao i o nemogućnosti odvajanje stvaralaštva od privatnog života."[4]

Radnja filma[уреди | уреди извор]

Film pripoveda o životu reditelja Salvadora Maloa, koji živi u punoj egzistencijalnoj, emocijonalnoj i fizičkoj krizi. protagonista se konstantna priseća delova iz svoje prošlosti, iz detinjstva u malom gradu u Valensiji, oživljavajući i donoseći u sadašnjost priče iz detinjstva, kao i svog odraslog života, prisećajući se svog prvog uspešnog filma, svoje prve i velike ljubavi, svojih prvih želja i snova, njegov odnos divljenja prema bioskopu i klasičnim holivudskim umetnicima, kao i ludom, smešnim i napaćenom Madridu 80-ih. Ovaj film govori o velikoj praznini pred neogućnošću reditelja da bude u stanju da snima filmove. Takođe govori o oproštajima koji se dešavaju u životu, kao i o umetničkom stvaranja i izvesnoj nadi koja se nalazi na kraju procesa.

Druga tema koju ovaj film obraduje jesu suočavanja tj. dueli. Protagonista filma se kroz film oprašta od raznih stvari i ljudi, između ostalih od bivše partnerke, od zravlja ali i od svoje majke. Film počinje oproštajem od njegove velike ljubavi, sa kojom se nije čio dugi niz godina, ali je ostala živa u njegovom srcu. Nastavlja tako što se predaje bolesti tj. oprašta se od svog zdravlja, ono što ga je i sprečavalo da snima, piše i režira. Kako i sam protagonista u filmu kaže:"Bez snimanja mom životu nedostaje smisao". Njegovo poslednje veliko zbogom je sa majkom. Koja je preminula pre nekoliko godine, ali se on nije oporavio od njene smrti. Ovaj oproštaj vodi glavnog junaka filma da utone u sopstveni pakao, da utone u depresiju i odvoji se od sveta. Gubitak veze izgrađene sa majkom jedan je od najtežih izaazova za predbroditi u njegovom životu. Salvador se kroz film priseća svog odnosa sa njom, sećanja iz detinjstva, kako je njegova majka želela da uči kako bi imao bolji život, kako je morao da se rastane od nje kada je došao u Madrid da započne svoju profesionalnu karijeru i kako se brine o njoj do poslednjih dana njenog života.[5][6]

Filmska kritika[уреди | уреди извор]

Bol i slava je teška i emotivna priča, snažna i intimna u isto vreme, koja se bavi pitanjima kao što su fizička degradacija, starost, rekapitulacija različitih ključnih momenata ličnog života (od inicijacijskih iskustava detinjstva do načina suočavanja sa smrću majke) i mogućnost ponovnog povezivanja sa drugima i sa samim sobom".[7]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Pablo Almodovar na sajtu https://www.eldiario.es/

Zakon želje na sajtu IMDb

Loše obrazovanje na sajtu IMDb

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Press, Europa (2019-01-31). „Primer tráiler de Dolor y Gloria, lo nuevo de Pedro Almodóvar”. www.europapress.es. Приступљено 2021-12-26. 
  2. ^ „Dolor y gloria (2019) - Financial Information”. The Numbers. Приступљено 2021-12-26. 
  3. ^ Pablos, John Hopewell,Emiliano De; Hopewell, John; Pablos, Emiliano De (2018-04-17). „Pedro Almodovar, Antonio Banderas, Penelope Cruz Team Up on ‘Dolor y Gloria. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2021-12-26. 
  4. ^ SensaCine, 1 anécdotas y secretos de rodaje sobre Dolor y gloria (на језику: шпански), Приступљено 2021-12-25 
  5. ^ Solórzano, Fernanda (2019-07-01). „Dolor y gloria: todo sobre Almodóvar”. Letras Libres (на језику: шпански). Приступљено 2021-12-26. 
  6. ^ „Dolor y gloria - Críticas | Sinopsis | Comentarios”. El Espectador Imaginario (на језику: шпански). 2019-04-02. Приступљено 2021-12-26. 
  7. ^ „Críticas: Crítica de “Dolor y gloria”, de Pedro Almodóvar, con Antonio Banderas, Leonardo Sbaraglia y Penélope Cruz - Otros Cines”. www.otroscines.com. Приступљено 2021-12-25.