Пређи на садржај

Корисник:VeraVu/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Вилијам Томас Бил Тут(14. мај 1917 - 2. мај 2002.) био је британски разбијач шифара и математичар. Током Другог светског рата направио је фундаментални напредак у криптоанализи Лоренцове шифре, великог нацистичког немацког шифарског система који је коришчен за тајне комуникације унутар Врховне команде Вахмахта. Стратешка природа интелигенције добијене из Тутовог кључног продора, у великом дешифрованју Лоренцових шифрованих порука, увелико је допринела, а можда и одлучно, поразу нацистичке Немачке. Он је такође имао низ математичких достигнућа, укључујући и рад на темелјима из области теорије графова и теорије матроида.

Тутово истраживанје у области графова показало се од изузетног значаја. У време када је теорија графова још увек била примитивна тема, Тут је почео да проучава матроиде (уређене парове) и развио их у теорију проширујући рад који је Хаслер Витни развио око средине 1930-их. Иако су Тутови доприноси теорији графова имали утицај на савремену теорију графова и многе од његових теорема су коришћене да наставе напредак на том пољу, већина његове терминологије није била у складу са њиховом конвенцијалном употребом. Самим тим његову терминологију не користе данашњи теоретичари графова.


Тут је рођен у Њумаркету у Сафоку. Он је био млађи син Вилијама Џона Тута (1873 – 1944.) и Ени (1881 – 1956), кућне помоћнице. У Енглеској је похађао основну сколу и са десет година освојио стипендију на Кембриџу. Године 1935. добио је стипендију за факултет природних наука на Тринити универзитету где се специализовао у области хемије и дипломирао са првокласним почастима 1938. Наставио је са физицком хемијом као апсолвент али се касније пребацио на области математике крајем 1940. Као студент (уз своја три пријатеља) први је решио проблем дељења квадрата. Сва четворица су заједно створила псеудоним Бланш Декарт иза кога се крио годинама.