Корисник:Vikica123/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

НАПРЕДНА ТЕХНОЛОГИЈА РАТОВА ЗВЕЗДА[уреди | уреди извор]

Овај чланак је део пројекта Вики-школарац у ОШ "Јован Стерија Поповић" у Београду.
Датум уноса: мај - јун 2019.
Википедијанци: Ова група ученика ће писати чланке на подстраницама, где ће остати до краја периода уноса и оцењивања.
Позовамо вас да помогнете ученицима и дате им смернице током израде.

Хипер погон омогућава бродовима да путују брже од светлости, прелазећи празнину између звезда кроз алтернативну димензију хипер свемира. Честице хипер материје бацају брод у хипер свемир док чувају свој енергетски профил, шаљући га дуж програмираног курса док се не врати у нормални простор на свом одредишту. Велик и објекти у нормалном простору, стварају ,,сенке масе“ у хипер свемиру, тако да хипер свемирски скокови морају бити прецизно израчунати како би се избегли смртоносни судари.

Гравитација

Бројне галактичке технологије раде тако што манипулишу гравитацијом. Oдбојници дозвољавају пловилу да лебди или лети изнад површине планете супротстављајући се гравитацији, стварајући потисак док компензатори убрзања одржавају посаде бродова живим током маневара при великим брзинама. Тракторски зраци манипулишу гравитационим силама како би гурали или вукли објекте, док поља забране стварају гравитационе сенке које ометају путовање брже од светлости, везују бродове за нормалан простор или их извлаче из нормалног хипер простора.

Сензори

Сензори прикупљају информације о подручју око свемирског брода, наглашавајући претње и опасности. Сензори пасивног режима стално скенирају исту област, док активни сензори у режиму скенирања имају шири опсег и прикупљају податке емитовањем импулса у свим правцима, а сензори у режиму претраживања фокусирају се на одређену област за анализу. Подаци сакупљени скенирањем се затим уносе у рачунар и преносе контролору брода. Већина бродова има посебне сензорске делове који анализирају широк опсег спектара.

Енергетска оружја

Ласерски топови и турбо ласери су базирани на истом принципу као и ручни бластери: енергија богата гасом претвара се у сијајући сноп честица који може истопити мете. Највеће такво оружје је довољно снажно да разбије језгро планета. Звездани бродови користе и јонске топове, који преоптерећују електронске системе јонизованом енергијом и физичким средствима као што су ударни пројектили и протонска торпеда, чије енергетске главе ослобађају облаке честица протона велике брзине.

Извори енергије

Свемирски бродови користе низ енергетских технологија, од којих већина потиче из најранијих дана Републике. Најчешћи су хемијски, фисијски или фузиони реактори који троше различите врсте горива на основу локалних ресурса. Конструктори великих бродова се одлучују за фузионе системе који садрже језгре анихилације хиперматерије, који стварају огромне количине енергије. Многа горива свемирских бродова, која циркулишу у бродским системима као корозивне течности или запаљиви и отровни гасови,су опасна за органска бића.

Штитови

Штитови су заштитна поља која одбијају чврсте објекте или апсорбују енергију. Ударни штитови одбијају свемирске остатке, док у биткама бродове бране две варијанте штитника (дефлектора). Зрачни штитови одбијају или распршују енергетске зраке, док честични штитови одбијају ударце од пројектила велике брзине и протонског оружја. Интензитет штита се постепено смањује са повећањем удаљености од пројектора. За најпоузданију заштиту већина бродова користи комбинацију зрачнихи честичних штитова.[1]


  1. ^ ,, Star Wars:The Force Awakens incredible cross – sections “ Издавач DK, 2015, strana 5