Пређи на садржај

Корисник:Vladimiris6118/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

New Amsterdam je američka medicinska dramska televizijska serija zasnovana na knjizi Dvanaest pacijenata: Život i smrt u bolnici Bellevue Eric Manheimer koja je premijerno prikazana 25. septembra 2018. na NBC-u. Seriju su kreirali David Schulner i zvezde Ryan

New Amsterdam
ЖанрDrama
ФорматТелевизијска серија
УлогеRyan Eggold
Janet Montgomery
Freema Agyeman
Jocko Sims
Tyler Labine
Anupam Kher
Земља SAD
ЛокацијаNew York
Језикengleski
Број сезона2
Време трајања~ 43 минута
Продукција
Извршни продуцентPeter Horton
David Schulner
Kate Dennis
Директор
фотографије
Stuart Dryburgh
Andrew Voegeli
ПродукцијаMount Moriah Pico Creek Productions Universal Television
ДистрибуцијаNBCUniversal Televison Distibution
Емитовање
ЕмитерNBC
Прво
приказано на
NBC
Статусsnimanje u toku
Профил на IMDb-ју

Eggold, Freema Agieman, Janet Montgomer, Jocko Sims, Anupam Kher i Tyler Labine.Serija je postigla veliki gledanost u kratkom roku.

Radnja[уреди | уреди извор]

New Amsterdam prati dr. Maksa Goodvina dok postaje medicinski direktor jedne od najstarijih javnih bolnica Sjedinjenih Država, koji ima za cilj da reformiše zapuštenu ustanovu vađenjem birokratije u cilju pružanja izvanredne nege pacijentima.

Uloge i likovi[уреди | уреди извор]

Glavni[уреди | уреди извор]

  • Ryan Eggold kao dr. Maks Goodvin, novi medicinski direktor u New Amsterdam Medical Center. Na početku serije, njegova supruga Džordžija trudna je sa njihovim prvim detetom, ali njihov brak je na stenama.
  • Janet Montgomery kao dr. Lauren Bloom, šefica odjeljenja za hitne slučajeve
  • Freema Agyeman kao dr Helen Sharpe, šefica onkologije
  • Jocko Sims kao dr. Floid Reinolds, kardiovaskularni hirurg i šef kardiološkog hirurškog odeljenja
  • Tyler Labine kao dr. Ignacije "Iggi" Frome, psihijatar i šef odeljenja za psihologiju
  • Anupam Kher kao dr. Vijai Kapoor, šef neurološkog odeljenja

Uloge koje se ponavljaju[уреди | уреди извор]

  • Ana Villafane kao dr. Valentina Castro
  • Zabryna Guevara kao Dora
  • Alejandro Hernandez kao medicinska sestra Casey Acosta
  • Lisa O'Hare kao Georgia Goodvin
  • Mike Doyle kao Martin Mclntire, suprug dr Froma
  • Nana Mensah kao dr. Kenmai Candelario
  • Džej Feild kao dr. Zach Ligon, fizički terapeut dr. Bloom
  • Stacey Raymond kao EMT Vhitaker
  • Christine Chang kao dr. Agnes Kao
  • Megan Byrne kao Gladis

Epizode[уреди | уреди извор]

Sezona 1 (2018-2019)[уреди | уреди извор]

Br epizoda Br epizoda

(u sezoni)

Naslov Reziser Scenarista Premijera[1] Gledanost u U.S.

(milioni)

1 1 "Pilot" Kate Dennis David Schulner 25.SEPTEMBAR 2018 8.39[2]
Dr Maks Goodvin, novi medicinski direktor bolnice u New Amsterdamu, započinje svoj posao sastankom sa svim osobljem. Kako mogu da pomognem? on pita. Započinje otpuštanjem celog kardio-torakalnog hirurškog odeljenja. Šefica hitne pomoći dr Lauren Bloom traži da eliminiše čekaonicu i pošalje pacijente pravo u krevet. Dr Iggi Frome, šef psihijatrije, traži bolju hranu. Mak traži od doktora Blooma da mu napravi biopsiju grla. Mak unajmljuje dr Floyda Reynoldsa nazad, tražeći od njega da otvori novo odeljenje kardio-torakalne hirurgije. Dr Goodvin vodi se sa šefom onkologije, dr Helen Sharpe. Bloom prepoznaje da je žena dovedena u DOA još uvek živa. Neurohirurg dr. Kapoor fokusira se na razgovor sa pacijentom i njenim suprugom. Bloom prepoznaje da se dete iz Afrike možda predstavlja sa ebolom. Frome se bavi Gemmom, tinejdžerkom koja je više puta zlostavljana. Goodvinova trudna supruga Georgija dolazi u bolnicu sa komplikacijama. Dr Sharpe se vraća, jer je čula za promene koje on unosi. Ima i njegove rezultate biopsije - ima rak. Kako mogu da pomognem? ona pita.
2 2 "Rituali" Peter Horton David Schulner 2. Oktobar 2018 7.44[3]
Maks otkriva da ima rak i traži doktora Sharpa za pomoć, mada svaki put kada mu pokuša objasniti stvari čini se da ne čini vremena za nju. Dr Frome i Dr. Kapoor pokušavaju pomoći pedijatrijskom pacijentu. Dr Bloom pokušava da ubedi doktora Reyondsa da možda imaju nešto što vredi, a da njeno druženje zbog boje kože nije u redu. Maks se mora suočiti sa krizom nakon što njegova trudna supruga bude primljena u bolnicu s životom njihovog nerođenog deteta u opasnosti. Dok dr. Šarp i dalje pokušava da ubedi Maksa da napravi plan o svojoj dijagnozi raka, on i dalje pokušava da je ubedi da, iako je donošenje novca u bolnicu važno, oni se bave spašavanjem života i to je još važnije.
3 3 "Svaki poslednji minut" Jonas Pate Shaun Cassidy 9.Oktobar 2018 7.04[4]
Dr Fulton nije zadovoljan svim promenama koje je Maks uveo u New Amsterdamu. Dr Frome i Dr. Kapoor pokušavaju dijagnosticirati pacijenta koji veruje da je mrtav i nevidljiv, ali oni slučajno izgube pacijenta koji luta. Dr Bloom leči pacijenta koji je zatvorenik iz Rikersa. Mlada zatvorenica je trudna i očajna je da ne rodi dok je u zatvoru. Maks udovici bogatog donatora obilazi bolnicu u nadi da će je nagovoriti da donira 10 miliona dolara New Amsterdamu, ali umesto toga ubeđuje je da donira novac za finansiranje nove jaslice i odeljenja za kenguru na bebama Rikers Island rođen zatvorenicima u zatvoru.
4 4 "Boundaries" Kate Dennis David Foster 16. Oktombar 2018 6.27[5]
Dr Frome je uzbuđen što je njegova bašta u zajednici finansirana, ali užasne se što je sponzorisao Volt Cola. To je godišnja konferencija o kardiotorakalnom hirurgu, a baptistički kardiotorakalni hirurg trpi hitnu medicinsku pomoć prisiljavajući Novi Amsterdam da preuzme preliv jer baptist ne može prihvatiti vozila hitne pomoći bez kardiotorakalnog hirurga. Dr Bloom radi na tome da se ED nastavi nesmetano teče dok primaju dodatne pacijente. Jedna od žitelja slučajno uzima svoj Adderall, koji je bio sakriven u bočici ibuprofena. Dr Šarp se bavi mladom devojkom čiji se rak vratio i sada je na terminu. Maks pronalazi beskućnicu sa zaraženim stopalom koja isprva odbija medicinsko lečenje, ali potom takođe moli Maka da pomogne bratu.
5 5 "Kavitacija" Darnell Martin Erika Green Swafford 23. Oktombar 2018 6.37[6]
Novinar posećuje New Amsterdam i dobija pun pristup i pristaje da zaseni Maksa ceo dan. Maksov glas je hrapav i dr. Sharpe pristaje da obavi test kako bi vidio da li se njegov karcinom proširio. Sin Dr. Kapoor dolazi da ga poseti u bolnici. Dr Sharpe posećuje doktora plodnosti i saznaje da je malo verovatno da će imati decu bez medicinske intervencije. Ulaze dva mlada dečaka sa prostrelnim ranama. U početku se čini da je samo jedan od njih u kritičnom stanju, a kako vreme napreduje, stanje drugog dečaka se pogoršava. Uprkos svim njihovim naporima, drugi dečak umire. Novinar piše svoj članak, u kojem se hvali koliko su naporno radili lekari da bi spasili život dvojice dečaka
6 6 "Antropocen" Michael Slovis Aaron Ginsburg 30. Oktombar 2018 6.66[7]
Lekari u New Amsterdamu pripremaju se za svoju godišnju svečanu akciju prikupljanja sredstava. Roditelji dr. Froma su u gradu i njegova ćerka je uzbuđena što ih vidi. Dr Kapoor pokušava da dodeli Elli svoje gala ulaznice, ali ona pogrešno razume i veruje da je on poziva da ode sa njim. Dr Fulton priprema Maksa za svečanu večeru i ponavlja važnost prikupljanja novca za bolnicu. Dr Reinolds postupa sa zatvorenikom iz Rikersa koji tvrdi da ih stražari drogiraju. Dr Bloom, dr. Kapoor i dr. Sharpe liječe oca i sina koji počinju pokazivati čudne simptome, a kasnije i otac i sin imaju napadaje. Georgia iznenađuje Maka i prisustvuje gala i uspeva da obezbedi donacije. Na kraju noći Maks joj otkriva dijagnozu raka
7 7 "Domino effect" Laura Belsey Y.Shireen Razack 13. Novembar 2018 6.02
Maksi Georgia razgovaraju s dr. Sharpeom o njegovom liječenju od raka. On odlaže otklanjanje stražnjih kutnjaka jer su na način zračenja koji će se koristiti. Svi lekari rade na koordinaciji domino hirurgije sa dve druge bolnice. Kada prvi donor izvuče celu domino operaciju postavi se u opasnost. Ulaze čovek i njegova ćerka, a ćerki su potrebna nova pluća. Uz spremnost oca da doniraju potpunog stranca, oni mogu proći operaciju domine i takođe spasiti život njegove ćerke. Mak konačno obavlja oralnu operaciju kako bi mu se uklonili kutnjaci.
8 8 "Three Dots" Jamie Payne Cami Delavigne 20. Novembar 2018 5.82
Dr Kapoor se bavi pacijentom po imenu Ami, mlada azijskoamerikanka koja pati od migrene. On ju upućuje doktoru Fromeu nakon što lekovi ne pomognu, rekavši da migrene mogu biti izazvane stresom. Njena majka to, međutim, odbija da kaže da Amine glavobolje nisu posledica stresa. Ejmi završava skokom ispred voza vlaka dok odlaze kući i završavaju kod. Dr Kapoor, dr. Frome i Mak rade na pokušaju da pronađu način kako da Ami pomognu. Mak se suočava sa vlastitim strahovima od raka, kada postane blizak pacijentu koji je rabin. Rabin u početku odbija operaciju visokog rizika, ali odlučuje da se krene naprijed nakon što mu Maks otkrije da ima rak. Nakon što Mak obavesti dr Sharpe da želi naći kliničko ispitivanje umesto da napreduje sa planiranim hemoterapijom i zračenjem, ona kaže da postoje komplikacije koje bi mogle da naruše njegov kvalitet života.
9 9 "As Long As It Takes" Andrew McCathy Graham Norris 27. Novembar 2018 6.26
Dr Sharpe traži da Maks primi kliničko ispitivanje raka. Direktor suđenja prihvata Maksa kao pacijenta, ali takođe je pita i za sastanak nakon što se dobro uklope. Dr Frome se bavi tinejdžerkom koji čeka operaciju kako bi završio tranziciju. Ali njegovi roditelji to odbijaju. U međuvremenu, dr. Bloom suočena je zbog svoje iscrpljenosti i grešaka koje je pravila u ER. Sara, žena koja je dobila Lunino srce, primljena je u bolnicu i odlučno je da joj treba novo srce. Mak na kraju postaje emotivno uložen u svoj slučaj. Dok je vani na udaljenoj lokaciji da rasipa kremirane ostatke srca svoje sestre, Mak se na kraju urušava dok je sam sa Džordžijom.
10 10 "Six or Seven Minutes" Stephen Kay Laura Valdivia 8. Januar 2015 5.35
Georgia radi traheotomiju na Maku uz vođenje doktora Sharpea i Mak je prebačen u bolnicu u Nev Amsterdamu. Vidimo povratne informacije o tome kada su se Mak i Georgia upoznali, njihov angažman i šta se dogodilo pre nego što je on preuzeo novi posao u Novom Amsterdamu. Sharpe o svima obavještava dr. Sharpe o Makovoj dijagnozi karcinoma. Dr Bloom predaje slučaj Maka drugom doktoru hitne pomoći i na kraju prizna dr Sharpeu da je iscrpljena od prekomernog rada i da je planirala da pita Maka na neko slobodno vreme. U međuvremenu dr. Fulton preuzima mesto privremenog medicinskog direktora. Dr Reinolds obavlja operaciju koju je dr Fulton prvobitno demantovao i nudi da je sam plati. Lekari shvataju koliko je Mak uticao na njih i bolnicu. Mak se budi i odlučuje da se povuče i nastavi sa hemoterapijom, ali svi lekari uključujući dr Fulton žele da ostane kao medicinski direktor za vreme lečenja i pristanu da pomognu da pokupe zastoj.
11 11 " So Yong Kim Jireh Breon Holder 15. Januar 2019 5.6
Maks započinje hemoterapiju, ali odbija sjediti tokom tri sata sesije, umjesto toga uzima svoj IV pol sa sobom dok nastavlja da radi. Nakon nekoliko dana počinje da se umara od hemoterapije i konačno priznaje dr. Sharpeu da ne želi da ga ljudi vide u oslabljenom stanju. U isto vreme on pokušava da uštedi bolnički novac pružajući pacijentu beskućnike, čija česta poseta bolnici košta Novi Amsterdam više od milion dolara u jednoj godini, stan. Ipak shvata da pacijent jednostavno voli da bude u bolnici i daje mu posao. Dr Frome radi sa ocem čiji sin doživljava halucinacije vuka koji ga napadaju. Dr Sharpe pokušava da se suoči sa dr. Bloomom oko njenog priznanja da je prezaposlen. Dr Rejnolds je primoran da prizna nešto što mu se dogodilo dok je bio stažista u Konektikatu što novinar iskopa
12 12 Michael Slovis Aaron Ginsburg 22. Januar 2019 5.76
Dr Frome izveštava veteranskog hirurga iz Novog Amsterdama za koga veruje da više nije sposoban za operaciju. On i Mak su na kraju ostali u konsultantskoj ulozi. Dr Sharpe se bori sa dr Bloomom, koji još uvek praktikuje čak i nakon što je priznao da je zloupotrebio Adderall. Oni rade na lečenju grupe vinogradarskih radnika koji se javljaju sa sličnim simptomima. Dr Šarp ima problema sa verovanjem u dr. Blum zbog priznanja i shvata da odnos i radno okruženje više nisu održivi. Završava prijavu Maku. Dr Kapoor i dr Rejnolds zajedno rade na lečenju majke koja je postala slepa nakon što je provela 9 meseci u odeljenju krvi posle rođenja ćerke. Mak počinje osećati mučninu izazvanu hemoterapijom i bori se da drži korak sa svakodnevnim obavezama. Ima prvo kolo zračenja i odmah oseća bol u grlu
13 13 Nick Gomez David Foster 12. Februar 2019 5.69
Dr Bloom mora da bude ocenjen od strane dr. Fromea i na kraju se otvara o svojoj porodici i o tome kako je iza sebe ostavila majku i mlađu sestru da idu u školu u Vashington, umesto da ostanu u Njujorku i da se brinu o njima. Ona otkriva da je njena sestra na rehabilitaciji i da se oseća odgovornim za ono što se dogodilo. Mak pokušava pronaći zaposlene u bolnici koji rade zastarjele poslove, ali ih ne želi otpustiti, već im u bolnici pronalaze novi posao. Dr Kapoor se bori da shvati šta se događa između njegovog sina i žene na štandu za kafu koji je on volio. Završava situaciju i pogoršava se u suzama.
14 14 Michael Slovis Y. Shireen Razack 19. februar 2019 5.58
Dr Bloom je na dopustu, tako da dr. Candelario preuzima kontrolu nad ED i sprovodi nova pravila, uključujući ograničenje od 10 minuta za konsultacije i dijagnoze za efikasnost. Dr Rejnolds saznaje šta se dogodilo sa Dr Bloomom i odlazi da je poseti. Dr Sharpe pronalazi majku ovisnika o drogi i njenu bebu izvan bolnice. Majka na kraju odustaje od bebe koja se nalazi u povlačenju. Dr Sharpe se veže za devojčicu i čak razmišlja da je usvoji, verujući da je to znak iz svemira, jer očajnički želi da ima decu, ali će imati poteškoća sa začećem. Međutim, bebin otac dolazi da traži svoju ćerku objašnjavajući da je saznao za nju i bivšeg pošto je bilo prekasno. Dr Sharpe saznaje da Dr. Panthaki ima dvoje dece iz prethodne veze. Mak radi na tome da spasi posao dr. Fultona kao Deana, ali na kraju je bio neuspešan. Dr Fulton kaže Maku da je angažovanje njega za medicinskog direktora bila najbolja stvar koju je ikada uradio i nada se da bi Mak mogao da spasi bolnicu.
15 15 Laura Belsey Cami Delavigne 5.Mart 2019 5.82[8][8]
Maksu je teško da sluša svoje kolege hemo-pacijente kako se šale o raku i shvata da ga je stvarnost dijagnoze i prognoze teško pogodila i da nađe malo humora. To se preliva i na klasu porođaja koju pohađa u Džordžiji, kao i na kritikovanje doktora Šarpa nakon što je jedan od hemoloških pacijenata zadobio infekciju. Papa je u Novom Amsterdamu održao prezentaciju, a osoblje sedi sa svojim osobljem i obezbeđenjem. Dr Kapoor i dr Frome su pritvoreni nakon što su njihovi postupci i komentari slučajno protumačeni kao pretnje smrću Papi. Dr Reinolds i Mak rade na tome da pomognu porodici koja se bori da plati lekove za odbacivanje njihovog sina posle transplantacije srca. Dr Sharpe se pretjerano umiješao u jednog od svojih pacijenata nakon što ga je legalni skrbnik pokušao zaštititi od svoje djevojke za koju vjeruje da mu nema najbolje interese u srcu.
16 16 Darnell Martin Laura Valdivia 12. Mart 2019 5.98
Istorijska mećava pogodila je Njujork, osakativši grad. Mak otkriva da nesreća u blizini onemogućuje hitnim vozilima da stignu do Novog Amsterdama i odlučuje da lekarima i medicinskim sestrama, otpremljenim u dva tima, pošalje pacijente. Doktor Rejnolds pokušava da spasi čoveka koji se skliznuo i udario ogradnim šiljkom dok je žurio kući da mu suprugu isporuči insulin. Doktor Frome se zaglavio na krovu sa pacijentom samoubicom dok pokušava popraviti svoju vremensku antenu. Pacijent dr Kapoor završava u kritičnom stanju i najverovatnije neće preživeti tokom noći; on izlazi u mećavu kako bi pronašao svog muža. Mak i dr. Sharpe reaguju na neodgovarajuću ženu, koja tvrdi da je psihička i kaže stvari i Maku i dr. Sharpeu, zbog čega oni ocenjuju međusobni odnos. Kada se vrate u bolnicu i dr. Sharpe počne pričati Maku kako se oseća, bolnička snaga nestaje. U međuvremenu, dr. Bloom bori se na rehabilitaciji, izmičući zahtevima da pomogne pacijentu koji je predozirao i krao lekove.
17 17 Jamie Payne Shaun Cassidy & Erika Green Swafford 9. April 2019 4.61
Tokom nestanka struje, Maks dr. Sharpe pokušavaju smiriti pacijente. Njihov jedan radnik za održavanje aktivira rezervnu bateriju koja će obezbediti pod u bolnici nekoliko sati i pokušava popraviti rezervni generator, ali je pod strujom. Dr Reinolds uz pomoć dr. Candelarioa pokušava operaciju na otvorenom srcu bez pomoći mašina dok je nestalo struje. Dr Kapoor i dr Hartman zaglavili su se u liftu i pokušali da pomognu Agnes u lečenju nove majke. Dr Frome predlaže da se pita Rikerovog zatvorenika koji je radio za DVP-a koji je u bolnici kako bi pomogao popraviti generator. Zatvorenik isprva nerado, ali na kraju uspe da vrati generator. Dr Sharpe se suočava s Makom i priznaje da ne može biti njegov prijatelj, lekar i zamenik medicinskog direktora, smatrajući kombinaciju obaveza preteškom za upravljanje. Kaže mu da će preći njegovo lečenje kod drugog lekara.
18 18 Kristi Zea Graham Norris 16. April 2019 4.47
Maksupoznaje svog novog onkologa, dr Stauton, ženu bez gluposti koja nije zadovoljna zbog njegovog nedoslednog rasporeda hemoterapije i zračenja. Ona odmah zakazuje njegov sledeći tretman zračenja saznaje da bolnica planira da proda medicinski dug i da pomogne, umesto toga, bivši pacijenti rade na računu pružajući usluge bolnici. On odlaže sesiju zračenja i prima nepristojno buđenje doktora Stautona o stvarnosti svoje situacije. Dr Sharpe i Dr. Reinolds pokušavaju dijagnosticirati pacijenta sa cističnom fibrozom, ali su ubrzo otkrili da je prestala uzimati jedan od svojih lijekova. Dr Frome i Mak rade na pokušaju ponovnog ujedinjenja oca čiji se sin neočekivano rodio u Novom Amsterdamu nakon što surogantnoj majci bude potreban hitni presek i ušao u komu. Njihov ugovor o suroganciji koji je potpisan u Nev Jerseiju nije priznat u Nev Iorku, a majčini roditelji u početku odbijaju da ga predaju iako to dete nije biološki kao njihova ćerka.
19 19 Ellen S. Pressman Josh Carlebach & Jiren Breon Holder 23. April 2019 5.18
Dr Stauton želi da Mak ubaci epruvetu za hranjenje jer je smršavio zbog mučnine koja mu je prouzrokovana hemoterapijom i grlom surovim od radijacije. Nevoljko se slaže. Službenik NIPD-a koji je pregažen tokom saobraćajne zaustave stiže u ED zajedno sa svojim partnerom i mnogim njenim kolegama. U početku se misli da je muškarac koji ju je udario bio pijan za volanom, ali dr. Šarpe saznaje da je doživeo moždani udar i da je bolestan. Dr Reinolds obavlja oficirsku operaciju, ali ona to ne čini. Policajci odlučuju da doniraju novac koji bi njihov pali drug dobio za pomoć u plaćanju njegovog lečenja, kako bi mogao da se oporavi. Dr Kapoor i dr Frome rade sa gluvim pacijentom koji je upravo primio kohlearni implantat. A dr Frome se suočava sa činjenicom da mu Jemma više nije potrebna.
20 20 Thomas Carter Aaron Ginsburg 30. april 2019 5.24
Makse probudi jadan i shvati da mu je kosa počela da ispada, on ulazi u posao sa pletenom štiklama da pokrije glavu i počne da menja raspoloženje. Dr Reinolds vodi konferenciju o morbiditetu i mortalitetu (M&M) o policajcu koji je umro u prethodnoj epizodi. Maksgura M&M konferenciju predaleko i završava vređajući Dr. Reinoldsa pred svojim kolegama i osobljem, pa se između njih dvoje razvija prepir. Dr Sharpe primećuje da se Makovo raspoloženje promenilo i razgovara sa dr Stautonom i saznaje da Makov rak ne reaguje na hemoterapiju ili zračenje. Doktor Reinolds shvata da Mak teško prihvata da ljudi mogu umreti bez razloga i njih dvoje se pomire. Kaže Maku da se bori za svoj život, a Mak pristaje da uradi eksperimentalni tretman koji uključuje dvostruku dozu hemoterapije. Dr Kapoor se bavi pacijentom ostavljajući mu loše ocene na veb lokaciji i kasnije radi na pacijentu. Dr Frome radi sa pacijentom čija je majka zaposlila novi posao u Missouriju i veoma se nerado vraća s njom. Socijalni radnik dodeljen slučaju veruje da veza dr. Fromea sa dečakom i drugim pacijentima prelazi liniju i podnosi zvaničnu žalbu i istragu protiv njega.
21 21 Michael Slovis David Foster 7. Maj 2019 5.19
Maks je započeo svoje novo lečenje i tumor mu je počeo da se smanjuje, ali je ozbiljno oslabljen dvostrukom dozom hemoterapije. Nakon što je saznao da pacijenti odlažu da se obrate lekaru zbog nedostatka osiguranja, Mak kreira novi plan porodičnog osiguranja u Amsterdamu i svima ih pruža na zgražanje Karen Brantlei. Dr Sharpe i gospođa Dobbs započinju pregled doktora Froma i postaje jasno da njegovi odnosi sa njegovim pacijentima nadilaze normalne terapijske odnose. Međutim, tokom ovog pregleda njegov bivši pacijent priznaje da ga je tetka seksualno zlostavljala, a dr Frome priznaje da on tera pacijente da samo žele razgovarati s njim o takvim problemima što ga tera da ponovo razmisli o načinu na koji postupa sa svojim pacijentima. Dr Sharpe uzvraća Makova država i odlučuje da mu nađe drugo sredstvo lečenja i pošalje ga kući. Njena ponovna posvećenost Maku opterećuje njenu vezu sa dr Panthakijem. Dr Bloom se vraća sa namerom da podnese ostavku i traži Maka. Konačno ga pronalazi u njegovom stanu, gde ga pronalaze prekrivenog krvlju.
22 22 Peter Horton David Schulner 14. Maj 2019 5.54
Džordžijska placenta se pokidala i ona krvari. Dr Bloom i Mak brzo rade kako bi pokušali da joj spasu život kao i njihovo nerođeno dete. Dr Bloom je primoran da izvrši prerez pre dolaska hitne pomoći. Dr Sharpe i paramediceri stižu u najkraće vreme da spasu Džordžijin život. Dr Frome i Dr. Kapoor leče muškarca sa teškim PTSP-om od eksplozije cevi bombe u klubu. Dr Frome se bori da ne pređe bilo kakve etičke prepreke nakon što su protiv njega podignute optužbe sa dr. Kapoor-om koji mu je pružio podršku i savete. Doktor Reinolds dovodi Evie kući na večeru s namerom da predloži porodični prsten, ali njegova majka ispitiva utakmicu. Bez podrške porodice, on predlaže bez prstena nasred ulice. Sestra Acosta bavi se advokatom koja je uzela balon kokaina i ne sarađuje. Prekasno shvata da je advokat pobegao iz policijskog pritvora i zapovjedio hitnu pomoć, koja je upadala u ambulantu koja je Maka, Georgia, Lunu, Dr. Sharpea i Dr. Bloom-a dovela u Nev Amsterdam. Čini se da je Mak preživeo pad, jednostavno zadihan zadržavajući Lunu. Kazuru dr. Georgija je brzo u redu. Dr Bloom je prikazan kako dobija CPR. Dr Sharpe se ne vidi posle. Nekome je prikazano da ga prekriva beli pokrivač, ali nije poznato ko je ta osoba.


Kritika[уреди | уреди извор]

Serija je naišla na mešoviti i negativni odgovor kritičara nakon njene premijere. Na veb lokaciji za agregiranje pregleda Rotten Tomatoes, serija ima ocenu odobrenja od 31% sa prosečnom ocenom 5,74 od 10 na osnovu 29 recenzija. Kritični konsenzus veb stranice glasi: „Prenatrpan, prenaduvan i preterano poznat, New Amsterdam više liči na izuzetan već postojećih emisija nego proboj za žanr - mada to može biti dovoljno za ljubitelje medicinske drame.“ Metacritic , koji koristi ponderisani prosek, dodelio je seriji ocenu 47 od 100 na osnovu 14 kritičara, što ukazuje na „mešovite ili prosečne kritike

Produkcija[уреди | уреди извор]

Razvoj[уреди | уреди извор]

25. septembra 2017., NBC je objavio da je dao proizvodnju, koja je tada nosila naziv Bellevue, pilot obaveza. Pilot je napisao David Schulner, koji je uz Petera Hortona, takođe postavljen na izvršnu produkciju. Očekivao se da će Eric Manheimer, bivši direktor medicine u njujorškoj bolnici Bellevue, biti producent. Universal Television je bila producentska kompanija koja je bila uključena u pilot. [43] 12. januara 2018. objavljeno je da je NBC produkciji dao službeno pilotsko naređenje. Dalje je objavljeno da se od Hortona očekuje da režira pilot epizodu. [44] 4. maja 2018. godine objavljeno je da je NBC produkciji dao serijsku narudžbinu. Takođe je objavljeno da će Pico Creek Productions i Mount Moriah Productions poslužiti kao dodatne produkcijske kompanije. [45] [46] [47] 10. oktobra 2018. godine objavljeno je da je NBC naručio dodatnih devet epizoda serije, čime je prva sezona ukupno došla do dvadeset i dve epizode. [48] 4. februara 2019. godine, tokom godišnjeg zimskog štampanja turskog udruženja Televizije, objavljeno je da je serija obnavljana za drugu sezonu. [49] U januaru 2020., NBC je obnovio Novi Amsterdam za treću, četvrtu i petu sezonu

Kasting[уреди | уреди извор]

U februaru 2018. godine objavljeno je da su Freema Agieman, Anupam Kher, Janet Montgomeri i Tiler Labine glumili u glavnim ulogama u pilotu. [51] [52] [53] U martu 2018. godine objavljeno je da su se Rian Eggold i Jocko Sims takođe pridružili glavnoj ulozi. [54] [55] 26. septembra 2018. godine objavljeno je da se Margot Bingham pridružila ulozi u ponavljajućoj ulozi. 6. novembra 2018. godine objavljeno je da je Sendhil Ramamurthi igrao u ponavljajućoj ulozi.

Snimanje[уреди | уреди извор]

Snimanje za ovu seriju odvija se u bolnicama u Njujorku, uključujući bolnicu Bellevue i okolicu, Metropolitan Hospital Center, Voodhull Hospital i Hospital Counti Center. Do oktobra 2018. godine Universal Television je platio NIC Health + Hospitals, korporaciju koja nadgleda javne bolnice New Yorka, 665.000 USD za snimanje u bolnicama. Robert de Luna, portparol Health + Hospital, rekao je da određene oblasti koje su "nezauzete i nesputane ... predstavljaju odličnu priliku za proizvodnu kompaniju i dobrodošli izvor prihoda za naš zdravstveni sistem. 12. marta 2020. produkcija Nev Amsterdam-a i drugih serijala Universal Television zaustavljena je zbog pandemije COVID-19. [59] Nabavka lične zaštitne opreme koju koristi ova serija donirana je Ministarstvu zdravlja Njujorka.

Premijera[уреди | уреди извор]

New Amsterdam je premijerno prikazan u NBC-u 25. septembra 2018. u 22.00 Druga sezona premijerno je predstavljena 24. septembra 2019.Osamnaesta epizoda druge sezone, "Naša vrata su uvek otvorena" (prvobitno nazvana "Pandemija"), koja je trebalo da se emituje 7. aprila 2020., NBC je odložila kao njen predmet (koji se bavi pandemija gripa u New Yorku) smatrana je osjetljivom zbog ozbiljnosti pandemije COVID-19 u državi Nev Iork. Schulner je smatrao da je "svetu trenutno potrebno mnogo manje fikcije i mnogo više činjenica". Poslednja epizoda završena pre suspenzije produkcije biće proglašena za finale sezone, a emitovana 14. aprila.

Marketing[уреди | уреди извор]

13. maja 2018, NBC je objavio prvi zvanični trejler za seriju. [65] 22. juna 2018. godine, održana je projekcija serije tokom Seriesfest-a, godišnjeg međunarodnog televizijskog festivala, u umetničkom muzeju Denver, Levis I. Sharp Auditorium u Denveru, Kolorado. Projekciju je pratila sesija sa pitanjima i odgovorima sa voditeljem serije Rianom Eggoldom i izvršnim producentima Davidom Schulner-om i Peterom Hortonom. Moderirao ga je izvršni urednik Vaniti Fair-a, Vest Coast, Krista Smith. [66] 10. septembra 2018. godine serija je učestvovala u 12. godišnjem Previev PaleiFest Fall Television pregledu koji je prikazao prikazivanje ekranizacije

Distribucija[уреди | уреди извор]

U Velikoj Britaniji, serija je premijerno prikazala svoju prvu polovinu sezone 1 na Amazon Video-u 8. februara 2019. Amazon Video objavljuje seriju u serijama spremnim za obračun sa daljim epizodama objavljenim u maju 2019. i novembru 2019.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Shows A-Z - new amsterdam on nbc". The Futon Critic. Pristupano 20.5.2020
  2. ^ Welch, Alex (September 26, 2018). "'This is Us' and 'The Voice' adjust up, 'New Amsterdam' adjusts down: Tuesday final ratings". TV by the Numbers. Archived from the original on September 27, 2018. Pristupano 20.05.2020
  3. ^ Welch, Alex (October 3, 2018). "'New Amsterdam' adjusts down: Tuesday final ratings". TV by the Numbers. Archived from the original on October 4, 2018.Pristupano 20.05.2020
  4. ^ Welch, Alex (October 10, 2018). "American Music Awards, 'This is Us,' everything else unchanged: Tuesday final ratings". TV by the Numbers. Archived from the original on October 11, 2018. Pristupano 20.05.2020
  5. ^ Welch, Alex (October 17, 2018). "'The Conners,' 'The Flash,' and more adjust up, 'Splitting Up Together' and 'Black-ish' adjust down: Tuesday final ratings". TV by the Numbers. Archived from the original on October 18, 2018. Pristupano 20.05.2020
  6. ^ Welch, Alex (October 24, 2018). "World Series and 'New Amsterdam' adjust up: Tuesday final ratings". TV by the Numbers. Archived from the original on October 25, 2018.Pristupano 20.05.2020
  7. ^ Welch, Alex (October 31, 2018). "'The Flash' adjusts up: Tuesday final ratings". TV by the Numbers. Archived from the original on November 1, 2018.Pristupano 20.05.2020
  8. ^ а б Welch, Alex (March 6, 2019). "'The Voice' adjusts up: Tuesday final ratings". TV by the Numbers. Archived from the original on March 7, 2019.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]