Амазон (компанија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Amazon.com
Јавна
Делатносттрговина
Основано5. јул 1994.
СедиштеСијетл,  САД
Руководиоци
Џеф Бејзос
Број запослених
109.800
Веб-сајтwww.amazon.com

Amazon.com је америчка компанија основана 1994. године, највећа светска интернет трговина.

Историја[уреди]

Компанију Амазон је 1994. године основао Џеф Бејзос у Сијетлу, држава Вашингтон, као интернет књижару. Џеф је пре тога био потпредседник компаније Д. Е. Шо коју је напустио и направио свој бизнис план за продају преко интернета. Ускоро је понуда проширена продајом DVD-а, ЦД-а, видео-касета, мп3 садржајима.

Политика компаније је била да расте полако у првих неколико година. Амазон је такође куповао друге компаније, нпр. ИМДБ 1999. године. Тај спори раст се показао као значајан након дот ком бума када су многе интернет компаније пропале. Свој први профит компанија је остварила 2001. године у износу од 5 милиона долара.

Понуда компаније се током времена проширила софтвером, видео-играма, електроником, одећом, па и храном, намештајем, играчкама и накитом.

Локације[уреди]

Амазон има канцеларије, складишта и разне центре широм Северне и Латинске Америке, Европе, Африке и Азије.

Седишта компаније[уреди]

Глобално седиште компаније је у 14 зграда у делу Сијетла под именом Саут Лејк Јунион. Европско седиште компаније је у Луксембургу.

Центри за развој софтвера[уреди]

Већина развоја софтвера се обавља у Сијетлу, али компанија запошљава програмере у центрима широм света.

Кориснички сервис центри[уреди]

Амазон има корисничке центре у следећим земљама: САД, Индија, Јужна Африка, Филипини, Кина, Немачка, Ирска, Мароко, Велика Британија, Јапан, Костарика, Уругвај, Италија и Јамајка.

Складишта[уреди]

Амазон има око 80 складишта Северној Америци, Европи и Азији. Складишта се углавном налазе у близини аеродрома и имају на стотине запослених. Запослени су одговорни за четири основна задатка:

  1. распакивање и инспекцију долазне робе,
  2. стављање робе у паковања и снимање њихове локације
  3. издвајање робе ради спремања појединачних пошиљки и
  4. слање робе.

Централни компјутер који снима локације робе и мапира путеве за запослене игра централну улогу; запослени носе ручне рачунаре који комуницирају са централним рачунаром и тако прати њихову стопу напретка.

Производи и услуге[уреди]

Амазон линија производа укључује медије - књиге, DVD, ЦДове са музиком, софтвер и видео-траке и софтвер - одеће, беби производе, електронику, козметичке производе, храну, намирнице, здравствене и артикле за личну негу, индустријске и научне потрепштине, кухињске предмете, накит и сатове, опрему за врт и травњак, музичке инструменте, спортску опрему, алате и играчке и игре.

Електроника[уреди]

Новембра 2007. године Амазон је лансирао Киндл (енгл. Kindle), читач електронских књига. Септембра 2011. је објављен Киндл Фајр, таблет са Андроид оперативним системом. Ниска цена ових уређаја је виђена као стратегија Амазона да више зарађује на продаји садржаја за уређаје, него на самом уређају.

Веб сајт[уреди]

Веб сајт Амазона посети годишње око 615 милиона корисника, по подацима из 2008. године. Компанија је доста уложила у своје сервере који могу да поднесу велико оптерећење током децембра и божићних празника. Амазон је покренуо своје посебне веб-странице у:

Сваки од ових веб сајтова је посебан по ценама и понуди производа.

Претрага књига[уреди]

Амазон на свом сајту омогућава претрагу садржаја књига (енгл. Search Inside the Book). Програм је почео 23. октобра 2003. са око 120.000 наслова и око 33 милиона страница које су могле да се претражују. Како би заштитио ауторска права, сајт не враћа резултате у текстуалном облику. Резултат је у облику слике која не може да се одштампа, а корисник је ограничен бројем страна које може на овај начин да погледа.

Спољашње везе[уреди]