Пређи на садржај

Корисник:Vuknrt/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Кућа велике маме је амерички комични филм из 2000. године, који је режирала Раја Госнел, а написали Дарил Куарлес и Дон Рхимер. У филму глуми Мартин Лоренц агент ФБИ-ја који има задатак да уђе у траг одбеглом осуђенику и његобом плену, тако што ће отићи на тајно место као отуђена бака његове бивше девојке, несвестан везе коју ће створити са њом. У филму такође глуме Нија Лонг, Пол Џијамати и Теренс Хауард.

Кућа велике маме
Изворни насловBig Momma's House
Жанркомедија
РежијаРаја Госнел
СценариоДерил Куарлес, Дон Ример
ПричаДарил Куарлес
Главне улогеМартин Лоренц, Ниа Лонг, Пол Гиамати, Теренце Ховард
МузикаРичард Гибс
Директор
фотографије
Мајкл Д. О'ши
МонтажаБрус Грен, Кент Беида
ДистрибутерЦентури Фокс
Година2000.
Трајање99 минута
ЗемљаНемачка, Сједињене Државе
Језикенгелси
Буџет30 милиона долара
Зарада174 милиона долара

Иако је филм наишао на негативне критике критичара, показао се као хит на кино благајнама у Сједињеним Државама зарадивши преко 117 милиона долара, што је довело до тога да је добио два наставка - Кућа велике маме 2 2006. и Велика мама: Као отац, као син 2011.

Радња[уреди | уреди извор]

Агенти ФБИ-ја на тајном задатку, Малколм Турнер и Јоџ Максвел, састали су се од стране својих шефова да пронађу одбеглог осуђеника Лестера Весца, који је служио доживотну казну због убиства и оружане пљачке банке. Пар сазнаје да Лестер можда тражи своју бившу девојку Шери Пирс, службеницу банке за коју се сумња да му је испоручила кључ трезора, јер украдени новац никада није враћен. Малколм и Џон састали су се и прате дом Шерилине отуђене баке Хети Ме Пирс, дебеле, старије Афроамериканке, коју њени пријатељи од миља зову Велика мама у Картерсвилу у држави Џорџија, и убрзо откривају да се спрема да оде на две недеље у посету болесном пријатељу. Малколм то искоришћава представљајући се као она како би довео Шери до своје куће и како би је натерала да призна своју умешаност у пљачку банке. Да би одржао своју маску као Велика мама, Малколм је приморан да одржи прави животни стил Велике маме. То укључује и његово бављење њеним развратним дечком, претпоставку да ће се бавити бабицом и похађање часова самоодбране под водством чувара Нолана, којег су агенти касније приморали да регрутују када налети на њихову операцију. За то време, Малколм се повезује са Шери и њеним десетогодишњим сином Трентом, и прерушен и као он сам, представљајући се као мајстор Велике маме, али не проналази ништа што би је повезало са пљачком, нити са локацијом несталог новца. Након што је присуствовао црквеном богослужењу, где је успео у маскирању и схватио да Шери не чува никакве тајне, Малколм проналази нестали новац у Трентовом омарићу, након повратка кући на рођендан за праву Велику маму. Ствари се убрзо усложњавају када Џон открије да се права Велика мама прерано вратила кући. У својим напорима да заустави њен поновни улазак у кућу, он наређује Нолану да је закључа, да би неспретни чувар грешком закључао Малколма. Лестер на крају долази на лице места, ушавши у траг Шери, и убрзо је доводи у опасност. Малколм брзо упада у кућу, након чега се обрачунава с Лестером и потчињава га након што је његов партнер убијен, али по цену да његова маска падне пред Шери и Трент. Иако је Лестер ухапшен и новац враћен, Малколм открива да Шери и Трент одбијају да разговарају с њим након што су их сломиле његове преваре. Тражећи опроштај, Малколм присуствује црквеном богослужењу у недељу ујутро и у срдачном говору призна Шери и Тренту да их искрено воли. Велика мама опрашта Малколму све радње и људи у цркви аплаудирају кад се Малколм и Шери пољубе и хор Велике маме пева „О срећан дан”.

Глумци[уреди | уреди извор]

Мартин Лоренц као Малколм Турнер, тајни агент ФБИ-ја који глуми као Хети Мае „Велика мама” Пирс

Нија Лонг као Шери Пирс, унука Хати, бивша Лестерова девојка, Трентова мајка

Јасцха Вошингтон као Трент Пирс, Шерин десетогодишњи син

Паул Џијамати као агент Џонатан „Џон” Максвел, Малколм-ов тајни партнер који је високо интелигентан

Теренс Хауард као Лестер Веско, Шерин бивши дечко Антони Андерсон као Нолан, неспретни чувар

Ела Мичел као Хети Мае Пирс „Велика мама”, Шерина давно изгубљена, старија бака са Југа

Филис Еплгејт као Сејди, радознала и љубоморна комшиница Велике маме

Старлета ДуПоис као госпођица Патерсон, комшиница и пријатељица Велике маме

Џеси Мае Холмес као Мис Патерсон, још једна пријатељица и комшиница са истим презименом као Мис Патерсон

Тичина Арнолд као Рита, трудница и Ноланова млађа сестра

Никол Прескот као Лена, комшиница Велике маме и пријатељица Рите и Шери

Октавиа Спенсер као Твила, комшиница велике маме и пријатељица Рите и Шери

Карл Врајт као Бен Ровли, развратни дечко Велике маме

Алдис Хоџ као тинејџер који је играо кошарку

Продукција[уреди | уреди извор]

Филм је смештен у Џорџији, али је снимљен у јужној Калифорнији.[1]

Филмску шминку су креирали Грег Канон и Каптив Одинс. Канон је претходно креирала шминку за госпођу Госпођа Даутфајер и Бицентениал Мен.

Пријем[уреди | уреди извор]

Критике[уреди | уреди извор]

Критичари говоре да „Кућа велике Маме је смешна у неким деловима, али је уствари филм као један велики виц”[2]. На Метакритик филм је освојио 33 од 100 бодова засновано на 27 критика што показује не тако добар преглед. Гласање од стране публике Синема Скор дало је филму просечну оцену А на А+ до Ф скали.

Роџер Иберт из часописа Чикаго Сантајмс признаје да се смејао на многе шале, али да је и било много безукусних момената као што је сцена са отварањем тоалета[3]. Тод Мекарти из Варајати иако је хвалио глуму и шминку старе жене рекао је да је био веома сиромашан сценарио.[4][5]

Филм и серија као цела представљни су као типична презентација велике црне жене у великој комедији што такође омаловажава мушке глумце који су носили уска комплет одела.[6] Једна критика говори да веровали или не Кућа велике маме прати класичну структуру Холивудске трилогије.[7]

Благајне[уреди | уреди извор]

Филм „Кућа велике маме” је изашао 2. јуна 2000. године и постао изненађујући хит на свом отварању у Северној Америци и постао филм на другом месту иза Немогуће мисије 2. Филм је зарадио 117 милиона долара у Америци и преко 174 милиона широм света.

Музика[уреди | уреди извор]

Музика из филма се састоји из Хип Хопа који је издат 30. маја 2000. од стране СоСо Деф рекордс. Тема песме је била „Скачи са мном” од Ли Боу Вау. Музика из филма је такође постигла осредњи успех. Поред Ли Бау Вау ту су и уметници као што су Џермејн Дупри, Да Брат и Блек Дејв чији сингл се може накратко чути у филму. Достигао је четрдесет прво место на Билборд 200 и 12. место на Топ Хип Хоп албуму и 2 песме су биле хит сингли „Скачи са мном” и „Ја морам то да имам”.

Серијали[уреди | уреди извор]

Филм се састоји из два дела: Кућа велике маме 2 из 2006. и Кућа велике маме: Као отац, као син из 2011. Оба серијала су била блажа и пријатељски настројена ка породици него оригинална прича, али су мање зарадили и више су критиковали.

Домаћи медији[уреди | уреди извор]

Филм је издат на ЕВД као и на ДВД као и на ВХС такође и на Блу Реј и ДВД.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ McCarthy, Todd (2.6.2000.). „Big Momma's House". Variety. (језик: енглески)
  2. ^ Big Momma's House Reviews". Metacritic. (језик: енглески)
  3. ^ Ebert, Roger (2.6.2000.). „Big Momma's House Movie Review (2000)". Chicago Sun-Times. (језик: енглески)
  4. ^ Foreman, Jonathan (2.6.2000). „BIG MOMMA' A DRAG". New York Post. (језик: енглески)
  5. ^ Morris, Wesley (2.6.2000.). „ Big Momma's House'". SFGate. (језик: енглески)
  6. ^ Emily Fox-Kales, Body Shots: Hollywood and the Culture of Eating Disorders (2011), p. 154. (језик: енглески)
  7. ^ Stuart Heritage (10.11.2000.). „Big Momma's House 3: once, twice, three times a fake lady". The Guardian. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Кућа велике маме на сајту IMDb (језик: енглески)

Кућа велике маме на сајту AllMovie (језик: енглески)

Кућа велике маме на сајту Rotten Tomatoes (језик: енглески)