Крвави спорт

С Википедије, слободне енциклопедије
Борба пијетлова у Индији

Крвави спорт је било која људски подстакнута активност животиња која подразумијева насиље над животињама и друга кршења права животиња. Крвави спортови обухватају и гладијаторске борбе које су се одвијале између људи.

Крвави спортови обухватају борбе паса, борбе пијетлова, лов (са псима или без њих) ради спорта итд. Крвави спортови обично узрокују пуштање крви животиња и неријетко њихову смрт.

Лов[уреди | уреди извор]

Убијање бика у кориди (Француска)

Тренутно постоји разлика у мишљењу да ли је и модерни лов крвави спорт и да ли као такав треба да се правно забрани. Поборници лова сматрају да је то фер борба између човјека и животиње и да данашње оружје не узрокује мучење животиња него брзу смрт. Противници лова тврде да човјек не лови да би преживио, него из спорта, и да је то бесмислено и беспотребно мучење и убијање животиња.

Правна питања[уреди | уреди извор]

Данас, под утицајем бораца за права животиња, борбе паса и пијетлова, као и доста других крвавих спортова, су забрањени у већини држава Европе и САД. У неким државама одређени крвави спортови нису забрањени али су под контролом власти, као што су борбе са биковима и борбе пијетлова у латинским земљама, под изговором да су то традиционалне игре.[1]

Дјелимични списак крвавих спортова[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]