Кристофер Марлоу

С Википедије, слободне енциклопедије
Кристофер Марлоу
Marlowe-Portrait-1585.jpg
Анонимни портрет за који се верује да приказује Кристофера Марлоуа
Лични подаци
Датум рођења(1564-09-26)26. септембар 1564. (крштење)
Место рођењаКентербери, Енглеска Краљевина Енглеска
Датум смрти30. мај 1593.(1593-05-30) (28 год.)
Место смртиДептфорд, Енглеска Краљевина Енглеска
Књижевни рад
Период1586−1593
Утицаји одОвидије
Макијавели
Утицао наВилијам Шекспир
Најважнија дела

Потпис

Кристофер Марлоу, Кит Марлоу (енгл. Christopher Marlowe, Кентербери 26. септембар 1564Дептфорд, 30. мај 1593) познат као Отац Енглеске трагедије био је енглески драматичар, песник и преводилац који је живео у елизабетанском добу. Марлоу је био најпознатији и најугледнији елизабетански трагичар свог времена.[1] Значајно је утицао на свог савременика Вилијама Шекспира, који је после Марлоувљеве неразјашњене смрти постао најпознатији драматичар Енглеске. Марлоувљеве драме су познате по коришћењу тзв. “белог стиха” (енгл. blank verse) и протагонистима који настоје постићи више него што им дозвољавају властите могућности.

18. маја 1593. године против Марлоа је издат налог за хапшење; разлог није познат, иако се мислило да је повезан са оптужбама за бласфемију, односно његов рукопис који је садржавао “опаке јеретичке концепте”. 20. маја је доведен на двор те је испитиван пред Тајним саветом, иако о томе нема потврде у службеним документима. Десет дана касније га је убоо ножем и усмртио Инграм Фризет. Да ли је убиство повезано с његовим хапшењем, никада није било утврђено.[2]

Његов живот био је кратак, али је свеједно створио низ легенди и спекулација које га описују као обавештајца у служби Франсиса Валсингема, атеисту, хомосексуалца, као и стварног аутора Шекспирових драма (тзв. "Марловијанска теорија").

Дела[уреди | уреди извор]

Драме[уреди | уреди извор]

Драма Lust's Dominion је већ код првог објављивања 1657 приписана да је аутор Марлоу, иако су научници и критичари скоро једногласно одбацили. Сматра се да је драму написао Томас Декер у сарадњи са другим писцима.

Поезија[уреди | уреди извор]

  • Превод прве књиге Луканових фарсалија (датум непознат)
  • Превод Овидјевих елегија (око 1580?)
  • The Passionate Shepherd to His Love (објављена 1593)
  • Херо и Леандер (око 1593, незавршена; завршио је Џорџ Чапман, 1598)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Robert A. Logan, Shakespeare's Marlowe (2007) p.4. "During Marlowe's lifetime, the popularity of his plays, Robert Greene's...remarks...including the designation "famous", and the many imitations of Tamburlaine suggest that he was for a brief time considered England's foremost dramatist."
  2. ^ Nicholl, Charles (2006). "By my onely meanes sett downe: The Texts of Marlow's Atheism", in Kozuka, Takashi and Mulryne, J.R. Shakespeare, Marlowe, Jonson: new directions in biography. Ashgate Publishing, p. 153.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]