Леголас

С Википедије, слободне енциклопедије
Орландо Блум као Леголас у филму Господар прстенова

Леголас (Зеленлист) је један од ликова у Толкиновој триологији Господар прстенова. Он је принц Зелен-шуме и син краља Трандуила, једног од Сивих Вилењака Средње земље.(Синдара)[1][2] Он је по доласку у Ривендал и одржавању Елрондовог савета, представљао своју расу у Дружини прстена.

Упркос општем презирању између њихове две расе, Леголас и патуљак Гимли су, пре потпуног распада дружине, постали пријатељи.

По завршетку рата за прстен, Леголас је довео на југ Вилењаке из Зелен-шуме, и они су живели у Итилијену, који је поново постао најлепши крај у свим западним земљама.

Али када је првога марта 1541. краљ Елесар (Арагорн) преминуо, Леголас је коначно пошао за жељом свога срца, саградио је један сиви брод у Итилијену и отпловио низ Андуин, и даље, преко мора, у Валинор. Постоји и прича како је Леголас са собом повео Гимлија због њиховог великог пријатељства, већег од иједног што је икад било између Вилењака и Патуљка.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Tolkien, J. R. R. (1954), The Fellowship of the Ring, The Lord of the Rings, Boston: Houghton Mifflin (објављено 1987), The Council of Elrond, ISBN 0-395-08254-4 
  2. ^ „Legolas Greenleaf”. Encyclopedia of Arda. Mark Fisher. 27. 8. 2006. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]