Лудило краља Џорџа

С Википедије, слободне енциклопедије
Лудило краља Џорџа
Филмски постер
Изворни насловThe Madness of King George
РежијаНиколас Хајтнер
СценариоАлен Бенет
ПродуцентСтивен Еванс
Дејвид Парфит
Главне улогеНајџел Хоторн
Хелен Мирен
Ијан Холм
Аманда Донахју
Руперт Грејвс
Руперт Еверет
МузикаЏорџ Фентон
Георг Фридрих Хендл
Директор
фотографије
Ендру Дан
МонтажаТарик Анвар
СтудиоChannel Four Films
Close Call Films
ДистрибутерChannel Four Films
The Samuel Goldwyn Company (Rank Film Distributors)
Година1994.
Трајање110 минута
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески
IMDb веза

Лудило краља Џорџа (енгл. The Madness of King George) енглески је филм из 1994. године у режији Николаса Хајтнера, а по сценарију Алена Бенета.

Енглески безбрижни краљ Џорџ III постаје ментално нестабилан у време политичких преокрета. Др Вилис, бивши министар, покушава да га излечи модификацијом понашања.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Година је 1788. Британско царство не пролази кроз најбоља времена у својој историји. Прошло је само пет година откако је империја изгубила америчке колоније. А сада се, поврх свега, још једна несрећа обрушила на главе британских парламентараца. Краљ Велике Британије Џорџ III (Најџел Хоторн), након неуспешног покушаја да га убије полулуда лондонска перачица Маргарет Николсон, одједном почиње да изненађује све својим ексцентричним понашањем и очигледним помућењем ума.

Краљево лудило је мистериозно и изазива незадовољство у владиним и дворским круговима. Почињу покушаји да се краљ скине са власти интригама које су режирали престолонаследник Џорџ (Руперт Еверет) и истакнути опозициони парламентарац Чарлс Фокс (Џим Картер), који очигледно има за циљ да заузме место премијера.

Једини који су чврсто стали уз краља у овом тешком тренутку су његова супруга краљица Шарлот (Хелен Мирен) и актуелни премијер Вилијам Пит Млађи (Џулијан Ведам).

Чини се да се упорно, а понекад чак и брутално поступање исплати. После неколико месеци, краљу се враћа разум. Наследник Ђорђе, који је покушао да успостави старатељство над својим оцем краљем и постане принц регент, нема времена да о томе прође кроз парламент. Скандалозна „криза регентства“ се завршава.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI Catalog The Madness of King George”. catalog.afi.com. Приступљено 27. 10. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]