Макрофотографија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Макроснимак женке комарца
макросникам пчеле (Scathophaga stercoraria)
Пример за портрет инсеката

Макрофотографија је фотографски поступак, којим добијамо снимак са много детаља предмета него што их разазнаје око на 25 цм. Удаљености. Макросникам је у резмери 1:1 до 1:30.

Техника макрофотографије[уреди]

Макрофотографије се могу стварати помоћу рефлексних фотографских камера са макрообјективима са употребом специјалне опреме. Компактни фотографски апарати могу да заоштре слику на малим удаљеностима але се по правилу не ради о повећању већем од 1:1. Ови апарати не могу да користе специјалну опрему за макроснимање и користе само специјална лећа. За разлику од компактних фото-апарата рефлексни фото-апарати користе широке лепезе специјалне опреме помоћу које могу да сниме фотографије са много већим повећанњима

Макрообјективи[уреди]

Објективи са спацијалним конструкцијама за макрофотографију са максималним повећањем по правилу 1:1 са карактеришу великим блендама са којима су могућа велика заоштравања на врло малим удаљеностима. Жаришне даљине се крећу од 90- 150 мм (мање често од 50—200 мм ). Ови објективи се могу употребљавати и за друге сврхе осим за маккрофотографисање (портретна фотографија, пејсажни детаљи и слично). Специјални макрообјективи могу да се употребљавању и за повећања већа од 1:1.

Предлећа[уреди]

Предлећа се употребљавају тако да се стављају испред објектива и делују као лупа. Нихова повећања се наводе у диоптријама. Када се оне употребљавају објектив не може да се заоштри на бесконачно. Предлећа се могу комбиновати и истовремено се могу њих више употребити. Предлећа су специјална макропомагала и могуће их је употребити и на компактним фотографским апаратима.

Прстенови[уреди]

Међупрстенови или прстенови се могу употребљавати на променљивим објективима код рефлексних фотографских апарата. Међупретен не садржи никакве оптичке елементе и његова једина функција је да објектив удаљи од тела фото-апарата и на овај начин омогући изоштравање. Лод употребе међупретенова долази до снижења осветљења оптичког система, а објектив није могуће изоштрити на бесконачно.

Макромех[уреди]

Макромех је специјални уређеј који у суштини функционише као и макропрстен, али с том разликом да се може континуално регулисати његова дужина. Омогућава да се континуално може мењати величина повећања.

Друга опрема за макроснимање[уреди]

Макрофлеш и кружни блиц су блиц светла за макрофотографију. Уобичајени блиц који се користи код снимања није у могућности да правилно осветли макропредложак због сенки на објекту и из ових разлога се употребљавају специјалне бљескалице за макроснимање.

Примери[уреди]

Литература[уреди]

Види јиш[уреди]

Спољашње везе[уреди]