Мало убиство међу пријатељима

С Википедије, слободне енциклопедије
Мало убиство међу пријатељима
Филмски постер
Изворни насловShallow Grave
РежијаДени Бојл
СценариоЏон Хоџ
ПродуцентЕндру Мекдоналд
Главне улогеКери Фокс
Кристофер Еклстон
Јуен Мекгрегор
МузикаСајмон Бозвел
Директор
фотографије
Брајан Туфано
МонтажаМасахиро Хиракубо
Продуцентска
кућа
PolyGram Filmed Entertainment
Channel 4 Films
Glasgow Film Fund
Figment Films
ДистрибутерRank Film Distributors
Година1994.
Трајање92 минута
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески
IMDb веза

Мало убиство међу пријатељима (енгл. Shallow Grave), британски је црнохуморни криминалистички филм из 1994. године. Ово је дебитантски дугометражни филм британског редитеља Денија Бојла. У филму играју Јуан Мекгрегор, Кери Фокс и Кристофер Еклстон.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Три блиска пријатеља: Алекс Ло, Дејвид Стивенс и Џулијет Милер деле пространи стан у Единбургу, Шкотска. Треба им четврти цимер, трио се оглашава у новинама. Они који долазе у просторију подвргнути су жестоком испитивању, вређању и постављању непримерених питања, што неописиво засмејава све троје. Као резултат тога, заустављају се код мистериозног Хуга, који је био у стању да се покаже као занимљива и тактична особа. Али само неколико дана касније испоставило се да је њихов нови станар умро од предозирања дрогом. Гледајући по својој соби, Алекс случајно открива кофер пун новца, а пријатељи одлучују да присвоје његов садржај. Али зато се морају отарасити леша - одсецати ноге и руке, избијати зубе и унаказити тело до непрепознатљивости. Уз то, како би се и очекивало, новац има и друге власнике који су решени да га врате по сваку цену.

Док Џулијет и Алекс троше новац купујући непотребне скупе ствари, Дејвид, који је морао да уради сав посао да се ослободи тела, почиње да лудује. Закључава се на таван, претходно избушивши рупе на плафону да би посматрао стан, а новац сакрио у сеф. Односи између Џулијет, Алекса и Дејвида постају све затегнутији, између њих више нема поверења. Остаје питање, ко ће бити слаба карика?

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „BFI Top 100 British films”. BFI. 6. 9. 2006. Архивирано из оригинала 14. 5. 2011. г. Приступљено 23. 2. 2009. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]