Мери Дајер

С Википедије, слободне енциклопедије
Мери Барет Дајер
Mary dyer being led.jpg
Мери Дајер воде на погубљењње, слика из 19. века
Датум рођења1611.
Место рођењаЛондон
Датум смрти1. јун 1660.
Место смртиБостон

Мери Барет Дајер (енгл. Mary Dyer; 16111660) је била енглески квекер. Обешена је у Бостону, Масачусетс, зато што се борила против прогона квекера из колоније Масачусетс. Сматра се да је била последња жртва религиозног прогона у Северној Америци.

Мери Дајер је срела Ен Хачинсон 1637, која је проповедала да се Бог обраћа директно вернику, а не само преко свештенства. Дајер се придружила Ен Хачинсон и постала активна у „Антимонијској јереси“, где су радиле на организацији група жена и мушкараца које би проучавале Библију на други начин у односу на теократски закон колоније Масачусетс Беј.

1638, Мери Дајер и њен муж, Вилијам Дајер, били су прогнани из колоније заједно са Ен Хачинсон. По савету Роџера Вилијамса, група којој су припадале Дајер и Хачинсон преселила се у Портсмут у колонији Роуд Ајланд.

Мери Дајер се са мужем вратила у Енглеску, заједно са Роџером Вилијамсом и Џоном Кларком, где се Мери прикључила Квекерима пошто је чула проповед Џорџа Фокса, и установила да се проповед слаже са идејама које су она у Ен Хачинсон имале више година пре тога. Постала је Квекер по сопственом избору.

Дајерови су се вратили на Роуд Ајланд 1657. Следеће године, она је отпутовала у Бостон да би протестовала против новог закона који је протеривао Квекере, где је ухапшена и избачена из колоније. (Њен муж, који није постао Квекер, није био ухапшен.)

Мери Дајер је наставила да путује по Новој Енглеској и проповеда Квекерство, и поново је ухапшена 1658 у Њу Хејвну, Конектикат. Пошто је пуштена на слободу, враћа се у Масачусетс да би посетила двоје енглеских Квекера који су били ухапшени. Поново је ухапшена и овај пут јој је трајно забрањен повратак у колонију. Трећи пут је отпутовала у Масачусетс, са групом Квекера, да би јавно протестовала против закона. Ухапшена је и осуђена на смрт. Након кратког суђења, друго двоје Квекера су обешени, али како је њен супруг био пријатељ гувернера Џона Винтропа, успео је да јој омогући амнестију у последњем моменту, против њене воље, јер је одбила да се покаје и одрекне квекерске вере.

Била је приморана да се врати на Роуд Ајланд. Путовала је на Лонг Ајленд, Њујорк, да би проповедала, али њена савест је водила да се врати у Масачусетс 1660, и поново протестује против антиквекерског закона. Упркос молбама мужа и породице, поново је одбила да се покаје и поново је осуђена на смрт, 31. маја. Следећег дана, Мери Дајер је обешена у Бостону јер је била Квекер у Масачусетсу.

Њене последње речи су биле: „Не, ја сам дошла да вас сачувам од крвопролића, желећи да поништите неправедан и неразуман закон начињен против невиних слугу Божјих. Не, човече, ја се не одричем.“

Њена статуа се налази испред зграде Државне управе Масачусетса у Бостону.[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ CARNES, JIM. „The Silencing of Mary Dyer”. tolerance.org. Приступљено 26. 1. 2021. 
  2. ^ „Mary Barrett Dyer”. britannica.com. Приступљено 26. 1. 2021. 
  3. ^ „Mary Dyer”. quakersintheworld.org. Приступљено 26. 1. 2021. 
  4. ^ „MARY DYER STATUE”. friendscentercorp.org. Приступљено 26. 1. 2021. 
  5. ^ „Mary Barrett Dyer”. sites.rootsweb.com. Приступљено 26. 1. 2021. 
  6. ^ Robinson, Christy K. „Women’s History Month Spotlight: Mary Dyer”. au.org. Архивирано из оригинала 31. 01. 2021. г. Приступљено 26. 1. 2021. 
  7. ^ O. Linder, Douglas. „The Life, Trials, and Execution of Mary Dyer: An Account”. famous-trials.com. Приступљено 26. 1. 2021. 
  8. ^ Dyer Hubbard, Mary. „Mary Dyer: Courageous Witness and My Foremother”. friendsjournal.org. Приступљено 26. 1. 2021. 
  9. ^ „Mary Dyer”. brooklynmuseum.org. Приступљено 26. 1. 2021. 
  10. ^ Cullen-DuPont, Kathryn. „Dyer, Mary”. encyclopedia.com. Приступљено 26. 1. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

/на енглеском језику/