Пређи на садржај

Међународна година планете Земље

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународна година планете Земље
Званичан називМеђународна година планете Земље
Установљен2008. године
Повезан саОрганизација Уједињених нација

Генерална скупштина Уједињених нација је 2008. прогласила Међународном годином планете Земље како би се повећала свест о значају наука о Земљи за унапређење одрживог развоја.[1] УНЕСКО је одређен као водећа агенција. Годишње активности обухватале су три године 2006–2009.[2]

Циљеви[уреди | уреди извор]

Та година је имала за циљ да прикупи 20 милиона долара од индустрије и влада, од чега је половина требало да буде утрошена на суфинансирање истраживања, а половина на активности у склопу даљег досезања. То је требало да буде највећи икада међународни напор да се промовишу науке о Земљи.

Осим истраживача, од којих се очекивало да ће имати користи у оквиру Годишњег научног програма, главне циљне групе за шире поруке године биле су:

  • Доносиоци одлука и политичари, како би их боље информисали о томе како се научна знања о Земљи могу користити за одрживи развој
  • Јавност која гласа, да им саопшти како научна знања о Земљи могу допринети бољем друштву
  • Геонаучници, да им помогне да своје знање о различитим аспектима Земље искористе за добробит светске популације.

Теме истраживања године, изложене у десет научних проспекта, изабране су због њихове друштвене важности, мултидисциплинарности и потенцијала за ширење. Година је имала дванаест оснивача, 23 придружена партнера, а политички је подржало 97 земаља које представљају 87% светске популације. Годину је политички промовисала Народна Република Танзанија у Унеску и Уједињеним нацијама у Њујорку.

Година је подстакла доприносе истраживача у оквиру десет одвојених тема. Програм за даље проширење је функционисао на сличан начин, примајући понуде за подршку од појединаца и организација широм света.

Годишњи вођа пројекта био је бивши председник ИУГС професор Едуардо де Мулдер. Годишњим одбором за науку председавао је професор Едвард Дербишир (Ројал Холовеј), а његовим комитетом за информисање др Тед Нилд (Геолошко друштво Лондона).

Пројекат Међународна година планете Земље заједнички су покренули Међународна унија геолошких наука (ИУГС) и Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско). У саопштењу за штампу УН пише:

Нацртом о Међународној години планете Земље, 2008, који је Комитет одобрио без гласања 11. новембра, Скупштина би 2008. прогласила Међународном годином планете Земље. Такође би одредио Организацију Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) да организује активности које ће се предузети током године, у сарадњи са УНЕП-ом и другим релевантним телима Уједињених нација, Међународном унијом геолошких наука и другим друштвима и групама за науку о Земљи. широм света. Такође, тим нацртом, Скупштина би подстакла државе чланице, систем Уједињених нација и друге актере да искористе Годину за повећање свести о значају наука о Земљи у постизању одрживог развоја и промовисању локалних, националних, регионалних и међународних акција.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ United Nations General Assembly Session 60 Resolution 192. A/RES/60/192 22 December 2005. Retrieved 2008-09-17.
  2. ^ International Year of Planet Earth: FAQ

Спољашље везе[уреди | уреди извор]