Унеско

Из Википедије, слободне енциклопедије
Унесков лого

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (енгл. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), верб. скр. Унеско (од енгл. UNESCOакр. скр. УНЕСКO), специјална је организација Уједињених нација основана 1946. године. Основни циљ организације је да допринесе миру и сигурности кроз подржавање сарадње међу нацијама кроз образовање, науку и културу као метод поспјешивања универзалног поштовања правде, закона, људских права и основних људских слобода.

Унеско има 193 земље чланице а главно сједиште организације је у Паризу са преко 50 канцеларија широм свијета. Унеско упражњава своје активности у пет главних програма: образовању, природним наукама, социологији, култури и комуникацијама. Унеско такође спонзорише пројекте за писменост, развој технике и педагогије, међународне науке, пројекте регионалне културне историје, пројекте промовисања културне разноликости, програм управљања друштвеним променама, програм посвећен резерватима биосфере и програме који подржавају међународне договоре o чувању свјетске културне и природне баштине.

Једна од улога Унеска је да одржава листу мјеста свјетске природне и културне баштине. Та мјеста се сматрају важним природним или историјским мјестима или објектима чије очување је важно за цјелокупну свјетску заједницу. Унеско, с друге стране, није одговоран да одржава или штити мјесто које је на њиховим листама.

Од 2009. генерални директор Унеска је Ирина Бокова.

Мисија и циљеви[уреди]

Мисија Унеска је допринос „изградња мира“, смањењу сиромаштва, промовисању одрживог развоја и интеркултурални дијалог кроз образовање, науку, културу, комуникацију и информисање. Организација се фокусира, нарочито, на два глобална приоритета: Африка и равноправност полова.

Остали приоритети Организације укључују постизање квалитетног образовања за све и доживотно учење, пре свега обраћајући се новим друштвеним и етичким изазовима; неговање културне разноликости и културе мира.

Шири циљеви и конкретни задаци међународне заједнице — како је утврђено у међународно договореним циљевима развоја, укључујући и Миленијумске циљеве развоја — подупиру све Унескове стратегије и активности.

Активности[уреди]

Унеско своје активности спроводи кроз пет програмских области образовања, природних наука, друштвених и хуманих наука, културе и комуникације и информисање.

  • Образовање: Унеско пружа међународну подршку у стварању образованијих друштава са могућностима образовања за свакога; подржава истраживања везана за упоредно образовање; и пружа експертизу и подстиче способност земаља да понуде квалитетно образовање за све. Ово укључује:

Унеско не акредитује институције или високошколско образовање.

  • Унеско такође издаје јавна саопштења с циљем информисања јавности:
    • Севиљско саопштење о насиљу: Саопштење усвојено од стране Унеска 1989. године с циљем оповргавања идеје да људи имају биолошку предиспозицију за организовано насиље.

комуникације и информисаности;

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]