Унеско

Из Википедије, слободне енциклопедије
Унесков лого

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (енгл. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) , верб. скр. Унеско (од енгл. UNESCOакр. скр. УНЕСКO), специјална је организација Уједињених нација основана 1946. године. Основни циљ организације је да допринесе миру и сигурности кроз подржавање сарадње међу нацијама кроз образовање, науку и културу као метод поспјешивања универзалног поштовања правде, закона, људских права и основних људских слобода.

Унеско има 193 земље чланице а главно сједиште организације је у Паризу са преко 50 канцеларија широм свијета. Унеско упражњава своје активности у пет главних програма: образовању, природним наукама, социологији, култури и комуникацијама. Унеско такође спонзорише пројекте за писменост, развој технике и педагогије, међународне науке, пројекте регионалне културне историје, пројекте промовисања културне разноликости, програм управљања друштвеним променама, програм посвећен резерватима биосфере и програме који подржавају међународне договоре o чувању свјетске културне и природне баштине.

Једна од улога Унеска је да одржава листу мјеста свјетске природне и културне баштине. Та мјеста се сматрају важним природним или историјским мјестима или објектима чије очување је важно за цјелокупну свјетску заједницу. Унеско, с друге стране, није одговоран да одржава или штити мјесто које је на њиховим листама.

Од 2009. генерални директор Унеска је Ирина Бокова.

Мисија и циљеви[уреди]

Мисија Унеска је допринос „изградња мира“, смањењу сиромаштва, промовисању одрживог развоја и интеркултурални дијалог кроз образовање, науку, културу, комуникацију и информисање. Организација се фокусира, нарочито, на два глобална приоритета: Африка и равноправност полова.

Остали приоритети Организације укључују постизање квалитетног образовања за све и доживотно учење, пре свега обраћајући се новим друштвеним и етичким изазовима; неговање културне разноликости и културе мира.

Шири циљеви и конкретни задаци међународне заједнице — како је утврђено у међународно договореним циљевима развоја, укључујући и Миленијумске циљеве развоја — подупиру све Унескове стратегије и активности.

Активности[уреди]

Унеско своје активности спроводи кроз пет програмских области образовања, природних наука, друштвених и хуманих наука, културе и комуникације и информисање.

  • Образовање: Унеско пружа међународну подршку у стварању образованијих друштава са могућностима образовања за свакога; подржава истраживања везана за упоредно образовање; и пружа експертизу и подстиче способност земаља да понуде квалитетно образовање за све. Ово укључује:

Унеско не акредитује институције или високошколско образовање.

  • Унеско такође издаје јавна саопштења с циљем информисања јавности:
    • Севиљско саопштење о насиљу: Саопштење усвојено од стране Унеска 1989. године с циљем оповргавања идеје да људи имају биолошку предиспозицију за организовано насиље.

комуникације и информисаности;

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Унеско
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави
Претражите Викивести Актуелности на Викивестима