Милојев дар

С Википедије, слободне енциклопедије
Милојев дар
Жанрдрама
ТворацЗарија Васић
Миодраг Станчић
Владимир Ђорђевић
Бранка Бешевић Гајић
РежијаБранка Бешевић Гајић
СценариоВладимир Ђорђевић
ПродуцентЗарија Васић
Главне улогеВладимир Јоцовић
Јелена Вукићевић
Иван Вучковић
Марија Масал
Дејан Тончић
МонтажаНевена Јовановић
Година2022.
Трајање~ 80 минута
ЗемљаСрбија
Језиксрпски
Веб-сајтwww.imdb.com/title/tt9006580/
IMDb веза

Милојев дар је српски играни филм из 2022. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Милојев Дар је играни филм, који је настао по истинитом догађају, прича о подвижнику и јунаку, српском војнику Милоју Николићу. Као и многи његови вршњаци из села, Милоје креће у рат. Пре поласка, како вера налаже одлази у цркву да се причести Тајнама Христовим и помоли Господу да му одлазак у борбу на спасење буде.

Његова љубав према отаџбини је нешто посебно, данас тешко схватљиво, али управо она изнедриће најлепше црте његовог карактера, кога немилосрдно ваја ратни вихор.

Радња је смештена у 1913.годину, након рањавања капетана Радивоја Радосављевића у Другом балканском рату. Једини начин да преживи био је да се пресади парче туђе здраве коже. Милоје иако је лежао у болници и сам рањен и то по шести пут, сетивши се значаја и улоге својих војних старешина у тешким ратним тренуцима, када су нада и очи потчињених биле управљене на њих, одлучио је да почини још веће јунаштво. Из поштовања према рањеноме Николић ни тренутак није размишљао, понудио је да се од њега узме део тела-кожа, и да рањеном капетану из друге јединице. Читава прича добија и романтичне обрисе кроз љубав која се у болници рађа између њега и медицинске сестре која га је неговала. Њоме ће се касније и оженити. Није мислио на себе, радовао се јер може да буде од користи својој земљи и помогне официру који командује војском. За њега то је био животни позив на који се људски одазвао. Милоје је насликао лик српског војника који кроз подвиг љубави спасење задобија.[1][2]

Улоге[уреди | уреди извор]

Главни[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]