Миникс

Из Википедије, слободне енциклопедије
MINIX
MINIX лого.gif
Minix3.1.8.PNG
MINIX 3.1.8 пријава на систем
Izdavač Ендру Таненбаум
Grupa OS UNIX
Radno stanje развија се
Stabilna verzija 3.2.0 / 29. фебруар 2012.
Vrsta jezgra Микро језгро
Korisničko okruženje Интерфејс командне линије
Podržane platforme IBM PC, IBM PC/AT, Motorola 68000, SPARC, Atari ST, Commodore Amiga, Macintosh, SPARCstation, Intel 386, PC compatibles, NS32532, ARM и INMOS
Licenca БСД лиценце
Veb stranica www.minix3.org

Миникс је оперативни систем који је клон Јуникса, базиран на микро-језгру и креиран од стране професора Ендру С. Таненбаума у педагошке сврхе, био је намерно осиромашен како би га ученици могли потпуно разумети за време једног семестра, и који је послужио као инспирација Линус Торвалдсу за креирање Линукса.

Ендру Таненбаум је првобитно користио Lion's Book са Unix Time-Sharing System 6 како подршку својим часовима, међутим AT&T забрањује његово коришћење у педагошке сврхе. Ендру Таненбаум је због тога креирао Миникс да би заменио Unix Time-Sharing System 6, прва верзија изашла је 1987. године.

Изворни код Миникса је штампан у славном делу Ендру Таненбаума Оперативни Системи: Дизајн и Имплементација. Од априла 2000, дистрибуира се под БСД лицинцом.

Трећа верзија Миникса је званична од 24. октобра 2005. Још увек је у развоју иако је стабилна верзија Миникса 3.1.2, расположива на сајту Миникса 3. Део програма који долазе са дистрибуцијом су издати под ГНУ - општом јавном лиценцом.