Линус Торвалдс

С Википедије, слободне енциклопедије
Линус Торвалдс
LinuxCon Europe Linus Torvalds 03.jpg
Линус Торвалдс (Линукскон Јуроп)
Датум рођења(1969-12-28)28. децембар 1969.(51 год.)
Место рођењаХелсинки
Финска
ШколаУниверзитет у Хелсинкију
Веб-сајтtorvalds-family.blogspot.com

Линус Бенедикт Торвалдс (швед. Linus Benedict Torvalds, IPA: /ˈliːn.ɵs ˈtuːr.valds/; енгл. Linus Benedict Torvalds, IPA: /ˈlaɪn.əs ˈtɔːr.vɔːldz/;[1] Хелсинки, 28. децембар 1969) финско-амерички је програмер односно софтверски инжењер, најпознатији по покретању рада на Линукс кернелу. Тренутно је координатор пројекта (или Добронамерни доживотни диктатор).

Биографија[уреди | уреди извор]

Линус Торвалдс је део финске заједнице која говори шведски (Finlandssvensk), популације која представља 6% становништва Финске.

Инспирисан системом Миникс који је развијен од стране Ендруа С. Таненбаума, 1991. године одлучује да направи оперативни систем који потпуно искоришћава његов нови лични рачунар, IBM компатибилан са Интеловим микропроцесором 80386. Убрзо о томе говори на Јузнету (Usenet), након чега ће много људи испробати његово језгро и послати му побољшања. Тако је рођено Линукс језгро.

Пошто је напустио Хелсиншки универзитет, Линус Торвалдс се запошљава у Трансмети, фабрици која се налази у Силицијумској долини и производи економичне микропроцесоре мале потрошње струје. У Трансмети остаје од фебруара 1997. до јуна 2003. године. Током рада у Трансмети, било му је дозвољено да један део радног времена посвети развоју Линукс језгра.

Сада живи у Бивертону (Орегон, САД) са женом Тов (швед. Tove Torvalds; девојачко презиме Мони, швед. Monni) и њихове три кћерке. Запослен је у лабораторији Open Source Development Lab која је финансирана од стране конзорцијума удружења која комерцијализују Линукс.

Од 1999. године почасни је доктор наука.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]