Министарство унутрашњих послова Републике Северне Македоније

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Министарство унутрашњих послова Северне Македоније
Coat of arms of the Macedonian Police.png
Основана6. август 1944.
НадлежностВлада Северне Македоније
СедиштеСкопље
 Македонија
Запослени10.775 (2014)
Министар
  • Митко Чавков
Веб-сајтmvr.gov.mk

Министарство унутрашњих послова Северне Македоније (скраћено МУП РМ; мкд. Министерство за внатрешни работи на Северна Македонија (МВР РМ)) једно је од министарстава Владе Северне Македоније задужено за полицију и све унутрашње послове у земљи.

Историја[уреди]

Још у време Крушевске републике, у оквиру Привремене владе постојао је ресор за милицију, односно Милиција Крушевске републике. За овај ресор био је одговоран Христо Ћурчијев. Дужност милиције је била та да се стара за безбедност и ред у новопроглашеној устаничкој републици.

На првом заседању АСНОМ-а 2. августа 1944. г. формирана је и Президијум АСНОМ (који је имао законодавне и извршне ингеренције), а 6. августа у селу Рамну формировано је осам поверенстава, међу којима и Поверенство за унутрашње послове. За повереника је изабран Кирил Петрушев.

Приликом избора прве владе Македоније на Трећем заседању АСНОМ-а 16. априла 1945 година, Петрушев је изабран за министара унутрашњих послова.

Од формирања независне државе 1991. назив министарства и његове функције нису промењени. На челу министарства налази се ресорни министар, кога одређује и предлаже министар владе а бира Скупштина. У задатке министарства спада не само спровођење закона, него и борба против међународног тероризма. У том смислу МУП Северне Македоније активно сарађује с МУП Србије у борби против албанских терориста.

Галерија[уреди]