Пређи на садржај

Млада Италија

С Википедије, слободне енциклопедије
Млада Италија

Млада Италија (итал. La Giovine Italia) је био политички покрет коју је Ђузепе Мацини основао 1831. године. Циљ покрета је било стварање уједињење Италије кроз промовисање опште побуне у италијанским реакционарним државама и у земљама окупираним од стране Аустријског царство. Мацинијево веровање је било да подизање свеопштег устанка креира уједињену Италију.[1]

Млада Италија је основана у Марсељу у јулу 1831. У 1833. години више чланова који су планирали устанак у Савоји и Пијемонту су ухапшени и погубљени од стране сардинијске полиције. Још један неуспех у овим покрајнама је био у фебруару 1834. године, након чега је покрет престао да постоји неко време до 1838. у Енглеској. Даље побуне на Сицилији, Абузу, Тоскавни, Ломбардија-Венецији, Ромањи (1841 и 1845), Болоња (1843) нису успеле. Такође, краткотрајна је било Римска република од 1848-1849, које је сломила француска војска коју је позвао помоћ папа Пије IX.

У међувремену Млада Италија је постала део покрета Млада Европа (креирана 1835), која је била више интернационално оријентисана, заједно са сличним покретима као што су Млада Немачка, Млада Пољска и Млада Швајцарска.

Мацинијев покрет је у основи престао након последњег револта против Аустрије у Милану у 1853, уништавајући наду демократске Италије у корист реакционарне Пиемонтске монархије, који је постигао национално уједињење неколико година касније.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hunt, Lynn, Thomas R. Martin, and Barbara H. Rosenwein. The Making of the West, Volume C Since 1740 : Peoples and Cultures. Boston: Bedford/Saint Martin's, 2008.