Мличка џамија

С Википедије, слободне енциклопедије
Мличка џамија
Основне информације
ЛокацијаМлике, општина Гора,  Србија
Оснивање13. век

Мличка џамија, позната и као Ал Агина џамија је најстарија џамија у Србији и једна од најстаријих на простору Балканског полуострва.

Опште информације[уреди | уреди извор]

Џамија је направљена или реновирана 1289. године.[1][2] По наводу Савета исламске заједнице Драгаша, године 1955. добили су званични документ из Алепа, где се јасно наводи да је породица по имену Ал-Ага мигрирала из тог града на поручје познато као Млике. Ова породица је, према документу населила подручје Косова и Метохије 1095. године и на том подручју била до 1291. године, а у том периоду направили су џамију.[3] Обновљена је 1822. године од стране Ахмед Аге.[4][5]

Џамија се налази у јужном делу Косова и Метохије у насељеном месту Млике и током своје историје више пута је реконструисана захваљујући добровољним донацијама заједнице и људи добре воље. И даље је активна и доста посећена, посебно током намаза.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „XHAMIA MË E VJETËR NË KOSOVË DHE BALLKAN”. 
  2. ^ „A e dini se sa xhami ka në Kosovë dhe cila është më e vjetra?”. 
  3. ^ Sharr, KBI (March 2007). "Këshilli me xhaminë më të vjetër në rajon". DITURIA ISLAME, Revistë Mujore, Fetare, Kulturore e Shkencore. Nr. 200 (xhamitë nëpër këshillat e Kosovës): 50. 
  4. ^ „725-year old Kosovo mosque shows Islam's history in Balkans”. 
  5. ^ NAJSTARIJA DŽAMIJA NA BALKANU NA KOSOVU – Dr. Haruni: Dokaz da Islam u Gori ima duboke korijene 24. 1. 2021. kosovo-press.info