Пређи на садржај

Моби Дик

С Википедије, слободне енциклопедије
Моби Дик
Насловна страна првог издања Моби Дика
Настанак и садржај
Ориг. насловMoby-Dick
АуторХерман Мелвил
ЗемљаСАД
Језикенглески

Моби Дик (енгл. Moby-Dick; или The Whale) је роман америчког писца Хермана Мелвила, издат у у три тома октобра 1851. године у Лондону. Књига је прича морнара Ишмаела о опсесивној потрази Ахаба, капетана китоловца Пекуода, ради освете Моби Дику, џиновском белом киту који је на претходном путовању бродом одгризао Ахабову ногу код колена. Као допринос књижевности америчке ренесансе, Моби-Дик је објављен са мешовитим рецензијама, и био је комерцијални неуспех, који је био без текућег издања у време ауторове смрти 1891. Његова репутација као „велика америчка новела” успостављена је тек у 20. веку, после стогодишњице рођења његовог аутора. Вилијам Фокнер је изјавио да би волео да је он сам написао ову књигу,[1] а Д. Х. Лоренс ју је назвао „једном од најчуднијих и најдивнијих књига на свету“ и „највећом књигом на свету икада написаном“.[2] Уводна реченица романа, „Зови ме Ишмаел“, једна је од најпознатијих у светској књижевности.[3]

Роман се базира на неко ауторово претходно искуство које је стекао на броду китоловцу Акушнету, за које се пријавио на његовом првом путовању и где је провео неко време као испомоћ с обзиром да није имао претходног искуства као морнар и где је провео пуних 18 месеци током 1841. и 1842. године. За неке споредне ликове у роману је био инспирисан члановима посаде са којима је боравио на китоловцу.

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!
Илустрација из једног раног издања Моби Дика

Прича прати Ишмаела, морнара који долази у Њу Бедфорд са намером да се пријави као део посаде на китоловцу Пиквод. Те вечери по пристизању упознаје харпунисти са Полинезије са којим следећег јутра слуша проповед оца Мепла одакле крећу на острво Нантакет одакле испловљава брод на божићно јутро. На почетку аутор описује капетана Ахаба као великог и безбожног, али са друге стране и моралног и интелигентног. Даље описује остале чланове посаде и расправља о цетологији.

У једном тренутку капетан Ахаб се појављује на палубу и путовање најављује као потрагу за белим китом званим Моби Дик који му је одгризао ногу уместо које сад има протезу направљену од кости китове вилице. Објављује и да даје златник прикован за јарбол ономе ко први угледа кита. Ахаб мења руту брода и уместо да заобиђу Рт Хорн они излазе на отворено море. Убрзо један морнар примећује кита, али се потрага завршава безуспешно. Кад стижу југоисточно од рта добре наде срећу пар китоловаца и Ахаб се код сваког од њих распитује да ли су приметили белог кита. Како ни остали бродови нису имали среће они настављају даље и успут убијају другог кита и његову маст пребацују у буриће. Настављају даље ка екватору кад наилазе на невреме током којег муња удара и пали јарбол, али и квари компас. Убрзо наилазе на два оштећена брода који су имали сусрет са Моби Диком. Неки чланови посаде после олује покушавају да одговоре капетана од даљег напредовања, али он не одустаје од своје освете. Након неколико дана потраге Ахаб угледа кита и почиње потера. Спуштају чамце у воду кад кит преполови Ахабов чамац на пола, али посада успева да се спасе. Другог дана потере кит уништава три чамца, кад страда један члан посаде и уплиће се у конопце са чамаца. Наредног дана Ахаб успева да погоди Моби Дика харпуном, а кит удара у чамац и избацује неке чланове посаде у море и Ишмаел који није био у стању да се врати на брод остаје сам на мору. Кит свом силином удара у Пекуод и оштећује га. Тад Ахаб успева по други пут да погоди кита харпуном, али се уже са харпуна запетљава са Ахабом и повлачи га у воду заједно са китом. Брод тоне, а Ишмаел схвата да је једини преживели са брода. Цео дан и целу ноц је плутао на крхотинама брода док није наишао други брот који је и даље тражио своје морнаре и спасио га.

Позадина

[уреди | уреди извор]
Моби Дик, илустрација из 1902.

Два догађаја су утицала на настанак овог романа. Један је потонуће брода китоловца „Есекс“ са Нантакета 1820. године, уништеног од стране кита уљешуре. Један од 8 преживелих чланова посаде је следеће године написао књигу о томе. Други догађај је улов огромног белог (албино) кита уљешуре крајем 1830-их у водама чилеанског острва Моча. Тај кит, назван Моча Дик, преживео је много покушаја лова и великом силином је нападао бродове. Преко 100 пута се борио са китоловцима. О њему је писано у њујоршким новинама.

 • Melville, H. The Whale. London: Richard Bentley, 1851 3 vols. (viii, 312; iv, 303; iv, 328 pp.) Published October 18, 1851.
 • Melville, H., Moby-Dick; or, The Whale. New York: Harper and Brothers, 1851. xxiii, 635 pages. Published probably on November 14, 1851.
 • Melville, H., Moby-Dick; or, The Whale. Edited by Luther S. Mansfield and Howard P. Vincent. New York: Hendricks House, 1952. Includes a 25-page Introduction and over 250 pages of Explanatory Notes with an Index.
 • Melville, H., Moby-Dick; or, The Whale: An Authoritative Text, Reviews and Letters by Melville, Analogues and Sources, Criticism. A Norton Critical Edition. Edited by Harrison Hayford and Hershel Parker. New York: W.W. Norton. 1967. ISBN 039309670X.
 • Melville, H. Moby-Dick, or The Whale. Northwestern-Newberry Edition of the Writings of Herman Melville 6. Evanston, Ill.: Northwestern U. Press, 1988. A critical text with appendices on the history and reception of the book. The text is in the public domain.
 • Moby-Dick. A Norton Critical Edition. Parker, Hershel, and Harrison Hayford (eds). Second Edition, New York and London: W.W. Norton & Company. ISBN 9780393972832
 • Moby-Dick: A Longman Critical Edition, Edited by John Bryant and Haskell Springer. New York: Longman, 2007 and . 2009. ISBN 978-0-321-22800-0.
 • Moby-Dick: An Authoritative Text, Contexts, Criticism., Hershel Parker, ed. ( W. W. Norton and Company, 2018). ISBN 9780393285000.

Референце

[уреди | уреди извор]
 1. ^ Faulkner 1927
 2. ^ Lawrence 1923, стр. 168
 3. ^ Buell (2014), 362 note.

Литература

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]
Филмске адаптације