Мојсије Оптински

С Википедије, слободне енциклопедије
Мојсије Оптински

Мојсије Оптински (рођ. Тимофеј Иванович Путилов; 15 (28) јануара 1782, Борисоглебск, Јарославска губернија - 16 (29) јуна 1862) - схимоархимандрит Руске православне цркве, ректор и старешина Оптинске испоснице[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен 15. јануара 1782. године у Борисоглебску, Јарославска губернија, у породици благочестивог трговца Ивана Григоријевича Путилова. Своју децу Иван Путилов одгајао је строго, учио их је да читају и пишу.

Када је Тимотеј имао осамнаест година, он је, заједно са својим четрнаестогодишњим братом Јоном, послат да служи у Москви код фармера Карпишева.

Са својим млађим братом Јоном посетио је низ манастира и знамените старешине. Постепено је јачала њихова жеља да се замонаше.

Своје почетке су положили у Саровској испосници, затекавши тамо великог старца, монаха Серафима Саровског.

Затим је брат остао у Сарову и касније постао саровски игуман. Тимотеј је ступио као искушеник у Свенски Успенски манастир Орловске епархије.

Тамо је Тимотеј провео десет година. Замонашио га је старац Атанасије, ученик Пајсија Величковског, са именом Мојсије, у част монаха Мојсија Мурина.

1812. године, због најезде Француза, пустињаци напуштају пустињу, отац Мојсеј одлази у Свенск и Беле обале, а затим се поново враћа у пустињу.

Године 1820, у својој тридесет осмој години, Мојсије је отпутовао у Оптинску испосницу и био представљен епископу Калушком Филарету. Након преписке и позива, монах Мојсије са братом монахом Антонијем и још двојицом монаха стигли су у Оптинску испосницу.

1822. године, у својој четрдесетој години, рукоположен је у јеромонаха и постављен за исповедника Оптине пустиње.

Три године касније, монах Мојсије је изабран за ректора Оптинске испоснице. Од тог времена почиње духовни раст и прослављање манастира. У годинама његовог управљања у Оптинској испосници се родило старешинство, позвао је старца Лава у манастир, такође је на свог следбеника, монаха Макарија, положио темеље духовне изградње братије[2]. Под њим је монах старац Амвросије дошао у Оптинску испосницу као искушеник у будућности.

Сакупио је најбогатији садржај манастирске библиотеке.

Преминуо је 16. (28.) јуна 1862. године у 81. години живота.

Канонизација[уреди | уреди извор]

Године 1996. канонизован је за локално поштованог светитеља Оптинске испоснице.

У августу 2000. године прослављен је за опште црквено поштовање од стране Архијерејског Сабора Руске Православне Цркве у Саборном храму Оптинских стараца.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Преподобные Оптинские старцы”. www.optina.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-07-25. 
  2. ^ Čudo (2022-10-29). „Оптински старци - лица препорода руског монаштва”. Čudo (на језику: српски). Приступљено 2023-07-25.