Моћна Афродита

С Википедије, слободне енциклопедије
Моћна Афродита
Филмски постер
Изворни насловMighty Aphrodite
РежијаВуди Ален
СценариоВуди Ален
ПродуцентЛети Аронсон
Роберт Гринхат
Главне улогеФ. Мари Абрахам
Вуди Ален
Клер Блум
Хелена Бонам Картер
Олимпија Дукакис
Мајкл Рапапорт
Мира Сорвино
Дејвид Огден Стирс
Џек Ворден
Питер Велер
МузикаДик Хајман
Директор
фотографије
Карло Ди Палма
МонтажаСјузан Е. Морс
СтудиоSweetland Films
ДистрибутерMiramax Films
Година1995.
Трајање95 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
IMDb веза

Моћна Афродита (енгл. Mighty Aphrodite) је филмска комедија из 1995. године, у режији Вудија Алена, који је и написао сценарио.[1] Сценарио је донекле инспирисан причом о Пигмалиону и говори о потрази Ленија Вајнриба (Ален) за биолошком мајком свог генијалног усвојеног сина, на крају откривши да је она приглупа проститутка по имену Линда Еш (Сорвино).

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Спортски репортер Лени Вајнриб ожењен је женом од каријере Амандом. Аманда је спремна да постане мајка, али не жели да остане трудна и да се породи, па пар (упркос чињеници да је Лени генерално против тога да имају деце) одлучује да усвоји. У њиховој породици се појављује син Макс. Док одраста, Лени схвата да је дечак изненађујуће интелигентан и паметан. Лени одлучује да открије ко је била Максова биолошка мајка. После тешке потраге, сазнаје да је Максова мајка проститутка Линда Еш. Лени организује састанак са њом и она на први поглед оставља депресиван утисак на њега својом глупошћу, грубошћу и неоснованим амбицијама. Линда покушава да заведе Ленија, али он је са гађењем одбија, позивајући је да престане да се бави проституцијом. Међутим, након неког времена, Лени и Линда се зближавају, а он одлучује да јој помогне да се промени: побољша изглед, понашање и начин живота, док је пита за детаље о њеном напуштеном сину, не откривајући да га сада одгаја. Убрзо Лени упознаје Линду са својим пријатељем Кевином и они развијају осећања, али Кевин случајно сазна истину о Линдиној прошлости и оставља је...

Док је Лени заузет договором о Линдиној судбини, његова жена вара мужа са колегом Џеријем. Сазнавши за ово, Лени пристаје да има секс са Линдом, али Аманда и Лени и даље остају заједно. Линда проналази себи мужа - пилота хеликоптера Дона.

Преплитање прича завршава тако што Линда затрудни од Ленија; годину дана касније, случајно се сретну у једној дечјој радњи: Лени има Линдино дете, а она Ленијево, али ниједно од њих не зна тајну другог.

Упечатљиво редитељско откриће филма је појава ликова из старогрчке митологије: певају, коментаришу оно што се дешава, а понекад чак и интервенишу током радње филма.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „AFI Catalog Mighty Aphrodite”. catalog.afi.com. Приступљено 13. 12. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]