Пређи на садржај

Музеј Кролер-Милер

С Википедије, слободне енциклопедије
Музеј Кролер-Милер
Kröller-Müller Museum
Оснивање1938.
ЛокацијаОтерло
 Холандија
Врстауметнички музеј
Колекцијапреко 20.000 уметничких предмета[1]
Посетиоципре корона пандемије: 400.000, године 2021. 127.126[2]
ДиректорЛисет Пелсерс (Lisette Pelsers)
АрхитектаХенри ван де Велде
Веб-сајтwww.kmm.nl

Музеј Кролер Милер (хол. Kröller-Müller Museum) је уметнички музеј у националном парку Хоге Велуве, код места Отерло у низоземској провинцији Хелдерланд.

Највећу вредност у колекцијама овог музеја имају слике Винсента ван Гога. То је друга највећа колекција његових дела (87 радова на платну), после колекције у Музеју Ван Гога у Амстердаму (око 200 слика и 400 цртежа). Уз то, у музеју се налазе и друга значајна дела светских сликара: Пит Мондријан, Жорж Сера, Одилон Редон, Жорж Брак, Пол Гоген, Лука Кранах Млађи, Џејмс Енсор, Хуан Грис, Пабло Пикасо и други.

Музеј носи име по Хелени Кролер-Милер (1869-1939), која је била велики колекционар уметничких дела, једна од првих која је препознала и ценила уметност Ван Гога. Она је откупила бројна његова дела.

Врт скулптура[уреди | уреди извор]

У парку-шуми поред музеја, на простору од више 300.000 м², налази се једна од најбољих европских збирки модрних скулптура. Необичан распоред баште је одраз концепта Хелене Кролер-Милер, која је желела да створи јединство уметности, архитектуре и природе. Међу скулптурама су дела: Огиста Родена, Хенри Мура, Жана Дибифеа, Марка ди Сувера, Луција Фонтане и многих других уметника.

Најпознатији експонати[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1]
  2. ^ 2021: opnieuw dramatische bezoekerscijfers musea, nrc.nl, 3. јануар 2022.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]