На ивици живота (стрип)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Насловна страна ЛМС-611: На ивици живота, Аутор: Маринко Лебовић 1984.
Оригинална насловна страна каснијег издања епизоде A due passi dal paradiso, Аутор: Иво Милацо, 1981.

На ивици живота је 43. епизода стрип серијала Кен Паркер објављена у Лунов магнус стрипу бр. 611. Објавио ју је Дневник из Новог Сада у новембру 1984. године.[1] Имала је 94 стране и коштала је 45 динара. Епизоду је нацртао Ђорђо Тревисан, а сценарио је написао Ђанкарло Берарди. За насловну страну је нацртао Маринко Лебовић, који је и раније цртао насловнице за Кен Паркера.

Оригинална епизода[уреди]

Оригинална епизода објављена је у новембру 1981. год. под насловом A due passi dal paradiso. Издавач је била италијанска кућа Cepim. Имала је 96 страна и коштала 700 лира.[2] [3]

Кратак садржај[уреди]

Епизода започиње Кеновом тучом у мексичком локалу у Ногалесу (тик у америчку границу), након чега завршава у завтвору. У затвору среће 22-годишњег Пола Шервуда, који се нашао у затвору јер се замерио господару Ногалеса Лопезу Кардони, када се заљубио у његову кћерку

Кен организује бегство да би извукао Пола из затвора. На Полово изненађење, Кен доводи Пола код Хуаните, која је заједно са власником кафане организовала тучу да би Кен упао у затвор. Хуанита нуди Полу да почну заједнички живот, али Пол одбија са образложењем да би их њен отац нашао и убио. Увређена, Хуанита одлази, а Кен и Пол настављају пут.[4]

У другом обрту, сазнајемо да је Пол заправо син Фокса Дашијела коији је унајмио Кена да нађе Пола и преда га у руке правде.[5], јер је неколико месеци раније, Пол у коцкарници убио човека. Пол бежи од Кена, али га Кен ишак сустиже и води натраг к оцу. На путу кући успевају да се одбране и од груипе индијанаца која жели да их убије.

Вера у институције[уреди]

Кен поново потврђује своју наду у институционалну прваду. Расправљајући с Полом о његовом одметничком животу, Кен га убеђује да све може да се промени ако се решава путем институција. Пол верује да институције раде за богате, а да сиромашни правду морају да траже насилним путем.

Претходна и наредна епизода[уреди]

Овој епизоди претходила је епизода Седам златних градова (ЛМС-607) , а након ње објављена је епизода На путу за Јуму (ЛМС-616) Списак свих епизода Кен Паркер може се погледати овде.

Референце[уреди]

  1. ^ Списак свих епизода ЛМС-а може се погледати овде.
  2. ^ Списак оригиналних епизода доступан је овде.
  3. ^ Још један списак оригиналних епизода се може видети овде: http://chemako-comics.blogspot.co.at/p/la-storia-di-ken-parker.html. Приступљено 20.11.2017.
  4. ^ На ивици живота, стр. 41
  5. ^ Погледати ЛМС-597 Апач Чато