Неопалима купина

С Википедије, слободне енциклопедије
Икона Мојсије и купина 12. век

Неопалима купина или несагорива купина је реликвија хришћанска и старозаветне традиције, која се чува у истименој цркви у склопу манастира Свете Катарине на Синају.

Историја[уреди | уреди извор]

По библијском сведочењу, Мојсије је једном приликом напасао стадо свог таста на планини Хорив (Божја гора) на Синају. Наједном, из грма купине му се јавио анђео у пламену. Купина је буктала, али није сагоревала. Мојсије је је узвикнуо: „...Идем да видим ту утвару велику, зашто не сагорева купина...” Пришао је несагоривом грму, кад му се Господ обратио речима: „...Изуј обућу своју с ногу својих, јер је место где стојиш света земља...” Том приликом Господ му је обећао да ће му помоћи да ослободи свој народ (јеврејски) из мисирског ропства. (Исх 3:2)

Капела Непалима купина

По православном учењу „несагорива (неопалима) купина” је симбол непорочног зачећа Христа од пресвете Богородице.[1]

Икона Богородице Непалима купина

330. године царица Јелена, мајка цара Константина, је на том месту подигла је капелу посвећену Богородици. Касније, у 6. веку, Цар Јустинијан и царица Теодора уз ову капелу саградили су цркву, тробродну базилику од црвеног камена са Синаја, посвећену Преображењу Господњем. Из олтара храма и данас расте огромни жбун „несагориве купине”. Жбун је јединствен на свету, ходочасници га свакодневно обилазе, кришом откидају гранчице, носе кући и покушавају да га пресаде. Монаси тврде да то још ником није успело, а да су научници који су испитивали жбун потврдили његову исконску старост.[2][3][4]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Алфеева, Валерия Анатольевна|Алфеева В. А.
  2. ^ Геронимус, Александр Юрьевич|Геронимус А. Ю.
  3. ^ Богословие священнобезмолвия // Синергия. — М., 1995.
  4. ^ Паломничество на Синай. У Мамврийского дуба. Великая лавра Саввы Освященного. Священный Патмос / Валерия Алфеева. — М.: Крутицкое Патриаршее подворье : Изд. дом «Грааль», 1998. — 320 с. ISBN 5-7873-0008-7 неважећи ISBN, 1500 экз. (amkob113.narod.ru/alf/index.html) (глава «Неопалимая купина» amkob113.narod.ru/alf/alf-3.html)