Нинџа корњаче: Хаос

С Википедије, слободне енциклопедије
Нинџа корњаче: Хаос
Постер филма на српском језику
Жанранимирани
РежијаЏеф Роу
СценариоСет Роген
Еван Голдберг
Џеф Роу
Ден Ернандез
Бенџи Самит
Главне улогеМајка Абеј
Шемон Браун
Николас Канту
Брејди Нун
Продуцентска
кућа
Nickelodeon Movies, Point Grey Pictures
ДистрибутерParamount Pictures
Година2023.
Трајање100 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет70 милиона долара[1]
Зарада180,5 милиона долара[2][3]
Веб-сајтwww.teenagemutantninjaturtlesmovie.com
IMDb веза

Нинџа корњаче: Хаос (енгл. Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem) је амерички рачунарски анимирани суперхеројски филм из 2023. године, у режији Џефа Роуа, који је заједно са Сетом Рогеном, Еваном Голдбергом, Деном Ернандезом и Бенџијем Самитом написао сценарио. Радња филма прати корњаче које су, након много година скривања од људског света, кренуле да буду прихваћене као нормални тинејџери кроз чинове херојства. Браћа крећу у лов на мистериозни криминални синдикат, али невоље настају када се војска мутаната баци на њих.

Филм је премијерно приказан 12. јуна 2023. на Међународном фестивалу анимираног филма у Ансију, а објавио га је Paramount Pictures у Сједињеним Државама 2. августа исте године. Добио је позитивне критике, уз похвале за глуму, сценарио и стилизовану анимацију; неколико критичара га је прогласило најбољим филмом о Нинџа корњачама.[4] Зарадио је преко 180 милиона долара широм света. Телевизијска серија која прати филм, Приче о Нинџа Корњачама биће премијерно приказана на стриминг сервису Paramount+, а у припреми је и наставак филма.

Синопсис[уреди | уреди извор]

Извршна директорка Института за техно космичка истраживања (ТЦРИ) Синтија Утром шаље ескадрилу да улови скитничког научника Бакстера Стокмана, који је створио мутаген да формира сопствену породицу животиња мутанта, почевши од кућне муве. Стокмана прекида Утромова ударна снага и гине у насталој експлозији, док мутаген пада у канализацију Њујорка.

Петнаест година касније, браћу корњаче Микеланђело, Леонардо, Рафаело и Донатело одгајао је њихов усвојитељ пацов, Сплинтер, након што је њих петорицу излив Стокмановог мутагена претворио у хуманоидне мутанте. То што су га људи протерали навело је Сплинтера да не верује човечанству и обучи своје синове вештини нинџуцуа, упућујући их да напусте свој канализациони дом само да би украли залихе за преживљавање. Сада тинејџери, корњаче чезну да живе као нормални средњошколци, на велико Сплинтерово ужасавање.

Након што су се годинама крили од људи, браћа Корњаче кренули су да освоје срца Њујорчана и да, чинећи херојска дела буду прихваћени као обични тинејџери. Њихова пријатељица Ејприл О’Нил им помаже да се изборе са мистериозним злочиначким удружењем, али убрзо ће имати пуне руке посла када војску мутаната пусте на њих.

Гласовне улоге[уреди | уреди извор]

Будућност[уреди | уреди извор]

У јуну 2022. Робинс је изјавио да постоје планови за више анимираних филмова о Нинџа корњачама.[5] У интервјуу у јулу 2023. године, Роу је изразио интересовање да се врати за наставак који приказује Шредера.[6] Касније тог месеца, објављено је да су наставак и двосезонска 2Д анимирана телевизијска серија за Paramount+, Приче о Нинџа корњачама, добили зелено светло. Роу ће се вратити да режира наставак, а Point Grey ће продуцирати и наставак и серију.[7]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ D'Alessandro, Anthony (2. 8. 2023). „'Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem' Slashes $3.8M Tuesday Previews; Eyes $30M+ 5-Day Opening – Box Office”. Deadline Hollywood (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2. 8. 2023. г. Приступљено 2. 8. 2023. 
  2. ^ Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (2023). Box Office Mojo. IMDb. Приступљено 10. 8. 2023. 
  3. ^ "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem – Financial Information". The Numbers. Nash Information Services, LLC. Retrieved August 10, 2023.
  4. ^ „Teenage Mutant Ninja Turtles reviews: Mutant Mayhem impresses critics”. BBC News (на језику: енглески). 2023-07-28. Приступљено 2023-08-11. 
  5. ^ Lang, Brent (2022-06-07). „Paramount Chief Brian Robbins on the Blockbuster Success of ‘Top Gun: Maverick’ and ‘Getting Close to the Starting Line’ With ‘Star Trek. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-11. 
  6. ^ published, Jack ShepherdContributions from Amy West (2023-07-07). „TMNT director teases Shredder's appearance in future movies”. gamesradar (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-11. 
  7. ^ Lang, Brent (2023-07-26). „‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ Sequel and Paramount+ Series in the Works (EXCLUSIVE)”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-11. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]