Нова планета мајмуна: Краљевство

С Википедије, слободне енциклопедије
Нова планета мајмуна: Краљевство
Филмски постер на српском језику
Изворни насловKingdom of the Planet of the Apes
РежијаВес Бол
СценариоЏош Фридман
Рик Џафа
Аманда Силвер
Патрик Ајсон
ПродуцентВес Бол
Џо Хартвик Млађи
Рик Џафа
Аманда Силвер
Џејсон Рид
Главне улогеОвен Тиг
Фреја Алан
Кевин Дјуранд
Питер Мејкон
Вилијам Х. Мејси
МузикаЏон Пејзано
Директор
фотографије
Ђула Падош
МонтажаДен Зимерман
Продуцентска
кућа
Chernin Entertainment
Oddball Entertainment
Shinbone Productions
Дистрибутер20th Century Studios
Година2024.
ЗемљаСАД
Језикенглески
Претходни
IMDb веза

Нова планета мајмуна: Краљевство (енгл. Kingdom of the Planet of the Apes) је предстојећи амерички научнофантастично-акциони филм из 2024. године, режисера Веса Бола, према сценарију који су написали Џош Фридман, Рик Џафа, Аманда Силвер и Патрик Ајсон. Наставак је филма Планета мајмуна: Рат (2017) и четврто је остварење у рибут серијалу Планета мајмуна. Главне улоге у филму тумаче Овен Тиг, Фреја Алан, Кевин Дјуранд, Питер Мејкон и Вилијам Х. Мејси.

Развој филма почео је у априлу 2019, након што је Disney преузео 20th Century Fox, а Бол је најављен као редитељ и сценариста у децембру те године. Већи део сценарија је написан 2020. током пандемије ковида 19, а кастинг је почео у јуну 2022. године. Тиг је добио главну улогу тог августа, а наслов филма и остатак глумачке поставе су откривени у наредним месецима. Снимање је почело у октобру 2022. у Сиднеју, а завршено је у фебруару 2023. године.

Филм ће изаћи 10. маја 2024. године.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Скоро 300 година након догађаја из претходног филма, цивилизације мајмуна су се појавиле из оазе у коју је Цезар одвео своју заједницу, док су људи назадовали у дивље, примитивно стање. Када вођа мајмуна, Проксим Цезар, изопачи Цезарова учења како би поробио друге кланове у потрази за остацима људске технологије, Ноа, обична шимпанза, креће на мучно путовање заједно са младом женом по имену Меј како би одредио будућност и мајмуна и људи.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Овен Тиг Ноа
Фреја Алан Меј
Кевин Дјуранд Проксим Цезар
Питер Мејкон Рака
Вилијам Х. Мејси
Травис Џефри Анаја
Лидија Пекам Суна
Нил Сандиландс Коро

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ McClintock, Pamela (12. 1. 2024). „'Kingdom of the Planet of the Apes' Moves Up Two Weeks in May to Avoid 'Furiosa'. The Hollywood Reporter. Архивирано из оригинала 12. 1. 2024. г. Приступљено 13. 1. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]