Ноћ вештица 2

С Википедије, слободне енциклопедије
Ноћ вештица 2
Постер филма
Више од ноћи када је он дошао кући.
Изворни насловHalloween II
Жанрхорор
РежијаРик Розентал
Џон Карпентер
СценариоЏон Карпентер
Дебра Хил
ПродуцентДебра Хил
Џон Карпентер
Главне улогеДоналд Плезенс
Џејми Ли Кертис
МузикаЏон Карпентер
Алан Ховарт
Графичка обрадаМарк Голдблет
Скип Скулник
Директор
фотографије
Дин Канди
Продуцентска
кућа
De Laurentiis Entertainment
ДистрибутерЈуниверсал пикчерс
Година1981.
Трајање92 минута[1]
ЗемљаСједињене Америчке Државе
Језикенглески
Буџет2,5 милиона долара
Зарада25,5 милиона долара
Награденоминација за Награду Сатурн, за најбољи хорор филм и Доналда Плезенса у улози др Лумиса
Претходни
Следећи
Веб-сајтwww.halloweenmovies.com
IMDb веза

Ноћ вештица 2 (енгл. Halloween II) је амерички хорор филм из 1981, наставак Ноћи вештица из 1978. и други у серијалу филмова Ноћ вештица. Доналд Плезенс и Џејми Ли Кертис су се вратили у улоге др Сема Лумиса и Лори Строуд. Радња се наставља тамо где је стао претходни филм, исте вечери Лори је одведена у Хадонфилдску спомен-болницу, Мајкл и даље покушава да је убије, а др Лумис да га заустави.

Ово је први филм у серијалу у ком је откривено да је Лори заправо Мајклова друга сестра и да он има потребу за убијањем чланова своје породице.

Режисер филма је Рик Розентал, док се режисер оригинала, Џон Карпентер, вратио у улогу сценаристе и продуцента, заједно са Дебром Хил.

Годину дана касније снимљен је наставак под називом Ноћ вештица 3: Сезона вештице, који не прати радњу из претходна два филма, због чега је доживео огроман неуспех, након чега је одлучено да се четврти филм врати на причу о Мајклу Мајерсу и ликовима из овог филма.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

31. октобра 1978. Мајкл Мајерс је упуцан од стране свог психијатра, др Сема Лумиса, и падне са балкона. Он преживи и побегне у ноћ. Лутајући уским пролазима, он украде кухињски нож од једног старог брачног пара и убије прву комшиницу. У међувремену Лори Строуд, која је за длаку избегла погибију те вечери, превезена је у Хадонфилдску спомен-болницу, док Лумис наставља своју потеру за Мајклом у друштву шерифа Лија Бракета. Лумис побрка костимираног тинејџера Бена Трејмера са Мајклом (јер је Бен носио идентичну маску и одело као и Мајкл), услед чега Бена удари полицијски аутомобил, те овај изгори на смрт. Сазнавши да је Мајкл убио његову ћерку Ени, шериф Бракет криви Лумиса и напушта потрагу, препустивши је свом заменику Гарију Ханту.

У болници медицински техничар Џими почне да се заљубљује у Лори, али му главна сестра Вирџинија Алвс ограничи време које сме да проводи с њом. Сазнавши на вестима где се Лори налази, Мајкл се упути до болнице, где пресече телефонске жице и онеспособи аутомобиле. Лутајући ходницима у потрази за Лори, он током ноћи убије чувара, лекара и неколико медицинских сестара. У својој болничкој соби Лори сања време када је сазнала да је усвојена и присети се да је једном била у посети младом Мајклу у лудници. Џими и медицинска сестра Џил Франко претраже болницу у потрази за Лори, која покушава да избегне Мајкла.

Џими нађе леш госпође Алвс пре него што се оклизне у локви њене крви и онесвести се, задобивши потрес мозга. У међувремену Лумис је обавештен да је Мајкл нешто раније провалио у локалну основну школу. Он открије наговештаје који доводе Мајкла у везу са Сауњом и окултизмом, што би могло да објасни његову наизгледну неуништивост. Његова колегиница Марион Чејмберс допутује да га отпрати назад до Смит Грова по гувернеровом наређењу и уз асистенцију савезног шерифа. Успут, она му саопшти да је Лори Мајклова млађа сестра; дата је на усвајање након смрти њихових родитеља, а њен досије запечаћен ради заштите породице.

Схвативши да је Мајкл за петама Лори и сазнавши да је Лори превезена у Хадонфилдску спомен-болницу, Лумис уз уперен пиштољ примора шерифа да вози натраг у Хадонфилд. Џил коначно нађе Лори, али је убије Мајкл, који потом прогони Лори по болници. Она успе да побегне до паркинга и сакрије се у један аутомобил. Џими убрзо стигне и покуша да се одвезе аутомобилом у сигурност, али се изнова онесвести на аутомобилску сирену, одвративши пажњу Мајклу. Лумис, Марион и шериф стигну у последњи час да спасу Лори. Лумис испаљује хице у Мајкла све док овај не падне, наизглед мртав. Док Марион зове полицију, шериф покушава да провери Мајклов пулс, док га Лумис упозорава да га се клони, знајући да није мртав; Мајкл се затим освести и прекоље шерифа скалпелом.

Лумис и Лори отрче у операциону салу, где јој он да шерифов пиштољ пре него што га Мајкл прободе. Лори упуца Мајкла у оба ока, ослепивши га. Док Мајкл наслепо млатара около скалпелом, Лумис и Лори испуне просторију запаљивим гасом. Лумис нареди Лори да бежи пре него што упаљачем запали гас, дигавши у ваздух себе и Мајкла. Лори споља посматра како Мајкл у пламену ишета из запаљене болнице пре него што се коначно стропошта на тле. Наредног јутра Лори је пребачена у другу болницу, истраумирана али жива.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Доналд Плезенс др Самјуел Лумис
Џејми Ли Кертис Лори Строуд
Чарлс Сајферс шериф Ли Бракет
Памела Сузан Шуп Карен Бејли
Ленс Гест Џими Лојд
Дик Варлок Мајкл Мајерс
Хантер Фон Лер заменик шерифа Гари Хант
Ненси Стивенс Марион Чејмберс
Тауни Мојер Џил Франко
Ана Алисија Џенет Маршал
Глорија Гифорд Вирџинија Алвс
Лео Роси Бад Скарлоти
Форд Рејни др Фредерик Микстер
Џефри Крамер Грејам
Џон Зенда савезни шериф Теренс Гамел
Клиф Емич Бернард Џарет
Ен Брунер Алис Мартин
Памела Макмајлер Лорина мајка
Лусили Бенсон госпођа Елрод
Кетрин Бергсторм Дарси Есмонт
Дана Карвеј Бери Макникол
Ненси Лумис Ени Бракет (камео)
Брајан Ендрус Томи Дојл (флешбек)
Били Варлок Крејг Левант
Кајл Ричардс Линдзи Волас (флешбек)
Џонатан Принц Ренди Лохнер
Џек Вербојс Бен Трејмер

Видео издања[уреди | уреди извор]

Филм је током година више пута реиздат на ВХС-у, ДВД-у, Блу-реју и 4К блу-реју.

Скандал у вези са првим Блу-реј издањем[уреди | уреди извор]

Када је филм по први пут објављен на Блу-реј диску 13. септембра 2011. године (поводом 30. годишњице изласка филма), Јуниверсал пикчерс је заменио оригинални натпис на почетку филма "Moustapha Akkad Presents" са "Universal, An MCA Company, Presents", и то у другачијем фонту од остатка најавне шпице филма. На ово је оштро реаговао син Мустафе Акада, Малек Акад, такође филмски продуцент, окарактерисавши то као омаловажавање његовог трагично страдалог оца и човека који је толико много урадио за серијал, док су фанови преко Фејсбука моментално позвали на бојкот овог издања, захтевајући да буде издат нови Блу-реј без наведене модификације. Реакције фанова су ишле толико далеко да је наведени потез Јуниверсала био окарактерисан чак и као исламофобичан. 28. новембра исте године Јуниверсал је попустио пред притиском и реиздао Блу-реј диск, понудивши купцима првог тиража замену спорних примерака.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Halloween II (X)”. British Board of Film Classification. 17. 12. 1981. Приступљено 30. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]