Пређи на садржај

Нулта хипотеза

С Википедије, слободне енциклопедије

У инференцијалној статистици, нулта хипотеза (често означена као H0)[1] означава да су две могућности исте. Нулта хипотеза је уочена разлика само због случајности. Користећи статистичке тестове, могуће је израчунати вероватноћу да је нулта хипотеза тачна.

Основне дефиниције[уреди | уреди извор]

Нулта хипотеза и алтернативна хипотеза су врсте претпоставки које се користе у статистичким тестовима, а то су формалне методе доношења закључака или доношења одлука на основу података. Хипотезе су претпоставке о статистичком моделу популације, које се заснивају на узорку популације. Тестови су кључни елементи статистичког закључивања, који се у великој мери користе у интерпретацији научних експерименталних података, да би се одвојиле научне тврдње од статистичке буке.

"Изјава која се тестира у тесту статистичке значајности назива се нултом хипотезом. Тест значајности је дизајниран да процени снагу доказа у односу на нулту хипотезу. Обично је нулта хипотеза изјава 'без ефекта' или ' нема разлике'.“[2] Често се симболизује као H0.

Изјава која се тестира против нулте хипотезе је алтернативна хипотеза.[2] Симболи укључују H1 и Ha.

Тест статистичке значајности: „Врло грубо, процедура за одлучивање изгледа овако: Узмите случајни узорак из популације. Ако су подаци узорка у складу са нултом хипотезом, онда немојте одбацивати нулту хипотезу; ако су подаци узорка у супротности са нултом хипотезом, одбаците нулту хипотезу и закључите да је алтернативна хипотеза тачна.“[3]

С обзиром на резултате тестова два насумична узорка, једног од мушкараца и једног од жена, да ли се једна група разликује од друге? Могућа нулта хипотеза је да је средњи резултат код мушкараца исти као и средњи резултат код жена:

H0: μ1 = μ2

где је

 • H0 = нулта хипотеза,
 • μ1 = средња вредност популације 1, и
 • μ2 = средња вредност популације 2.

Јача нулта хипотеза је да су два узорка извучена из исте популације, тако да су варијансе и облици дистрибуција такође једнаки.

Примери[уреди | уреди извор]

 • Да ли су дечаци са осам година виши од девојчица? Нулта хипотеза је „исте су просечне висине“.
 • Да ли тинејџери више користе апликације за проналажење ресторана него одрасли? Нулта хипотеза је да „они користе ове апликације у истом просеку“.
 • Да ли једење јабуке дневно смањује посете лекару? Нулта хипотеза је „јабуке не смањују посете лекару“.
 • Да ли су мале државе гушће насељене од великих држава? Нулта хипотеза је да „мале државе имају исту густину насељености као и велике државе“.
 • Да ли су велике државе гушће насељене од малих држава? Нулта хипотеза је да „велике државе имају исту густину насељености као и мале државе“.
 • Да ли величина државе утиче на густину насељености? Нулта хипотеза је „све државе имају исту густину насељености“.
 • Да ли велики пси више воле велике комадиће хране? Нулта хипотеза је да „велики пси не преферирају велику величину гранула“.
 • Да ли мачке више воле рибу или млеко? Нулта хипотеза је „мачке немају склоности; оне их исто воле“.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ „What Is the Null Hypothesis? Definition and Examples”. ThoughtCo (на језику: енглески). Приступљено 2022-04-28. 
 2. ^ а б Fligner, Michael A.; Notz, William; Moore, David S. Introduction to the practice of statistics (2003). Study guide for Moore and McCabe's Introduction to the practice of statistics, fourth edition. Internet Archive. New York : W.H. Freeman. ISBN 978-0-7167-4912-7. 
 3. ^ Weiss, N. A. (Neil A. ) (1998). Introductory statistics. Internet Archive. Reading, Mass. : Addison Wesley. ISBN 978-0-201-88330-5.