ОСГео

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Open Source Geospatial Foundation
OSGeo logo.png
Председник Arnulf Christl

Геопросторна фондација отвореног кôда (ОСГео, енгл. Open Source Geospatial Foundation) је непрофитабилна НВО чија мисија је да подржи и промовише заједнички развој геопросторних технологија отвореног кода. Фондација је оформљена у фебруару 2006 да обезбиједи финансијску, организациону и правну подршку широј заједници корисника отвореног кода. Такође ће служити као независан правни субјект коме чланови заједнице могу придарити кôд, фонсије и остале ресурсе, сигурни у чињеницу да ће њихов допринос бити у циљу општег добра.

ОСГео је инспирисан из више аспеката од апачи фондације, укључујући чланство састављено од појединаца преусмјерених са пројекта фондације који су изабрани на основу њихове активности у пројектима и управљању фондацијом.

Фондација је заинтересована за спровођење других циљева сем развоја софтвера, као што је промовисање више слободног приступа геоинформацијама које су у државном власништву и потпуно слободани подаци у пројектима као што је OpenStreetMap пројекат. Такође се проводи едукација и обука чланова. Различити одбори унутар фондације разрађују стратегије развоја.

Пројекти[уреди]

Више ОсГео пројеката могу сарађивати међусобно и у другим програмима.

ОСГео пројекти укључују:

Геопросторне Библиотеке[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Апликације[уреди]

Веб мапирање[уреди]

Сервер[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  • deegree (али је iGeoPortal клијент)

Клијент[уреди]

Каталог Метаподатака[уреди]

Повучени Пројекти[уреди]

Вођство[уреди]

ОСГео фондација је потпуно вођена од заједнице и има организацију слободног типа од 45 иницијалних чланова, 9 директора укључујући предсједника. Организована је у преко 20 пројеката. Дванаест њих (Март2007) баве се развојем софтвера (види горе) или организационим стварима као што је ствари управе, веб-сајт, видљивост, образовање, јавни геоподаци и промоција. ОСГео заједница сарађује преко Викија, Мејлинг листа и IRC-а.

Види још[уреди]