ОШ Јосиф Костић Лесковац

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Јосиф Костић” Лесковац
ОШ Јосиф Костић Лесковац
Типосновна школа
ЛокацијаУчитеља Јосифа 18
Лесковац, Град Лесковац
ДржаваСрбија
Веб-сајтhttps://osjosifkosticleskovac.nasaskola.rs/

ОШ „Јосиф Костић” у Лесковцу, једна је од установа основног образовања на територији града Лесковца.[1][2]

Историјат[уреди | уреди извор]

Школа је основана 1854. године када је подигнута нова зграда у дворишту лесковачке цркве. Лесковчани су је називали Ча Митина школа по првом школованом учитељу Мити Николићу који је службовао у граду. У ту школу, 1868. године, дошао је млади учитељ, Јосиф Костић. Он је наставу у лесковачкој школи организовао на народном српском језику, модернизовао је и утемељио на новим наставним принципима. Поделио је школу на разреде и одељења и први увео школовање женске деце у Лесковцу.[3]

Нова школска зграда, у којој се и данас ради, отворила је своја врата ученицима школске 1904/1905. године. Школа је подигнута у част стогодишњице Првог српског устанка и добила име по Јосифу Костићу.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Данас школа код цркве има више од 1000 ученика распоређених у 38 одељења, са продуженим боравком за ученике првог и другог разреда. Наставу изводи 19 учитеља и 49 наставника и стручних сарадника у 20 учионица, информатичком кабинету, мултимедијалној учионици, музичком кабинету, две радионице за техничко образовање. Школа располаже и фискултурном салом, стоматолошком ординацијом и трпезаријом. Све учионице су опремљене новим намештајем, реконструисана је електро-мрежа, има могућност приступа интернету у свакој учионици.

У школи се поред обавезних одвијају и бројни ваннаставни садржаји, док ученици постижу запажене резултате на такмичењима у знању, спорту и на конкурсима. Школски лист Ђачке стазе излази више пута годишње и у њему се објављују најлепше литерарни радови и обавештења о дешавањима у школи.

Школа има велики број тимова који реализују циљеве и задатке који проистичу из многобројних редовних активности и разних пројеката. До сада је ОШ „Јосиф Костић” била учесник у пројектима: Школа без насиља, ДИЛС-ов пројекат и тренутно актуелан пројекат професионалне оријентације за ученике седмог и осмог разреда.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Josif Kostić. Edukacija. Приступљено 14. 1. 2024. 
  2. ^ „ОШ Јосиф Костић Лесковац”. Галис. Приступљено 14. 1. 2024. 
  3. ^ „OŠ”Josif Kostić” svake godine proslavlja Dan kada je učitelj Josif Kostić, započeo nastavu na srpskom jeziku”. Dnevnik juga. Приступљено 14. 1. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]