Одвијач

С Википедије, слободне енциклопедије
Одвијачи

Одвијач или одвртач, а колоквијално и шрафцигер (искварено од нем. Schraubenzieher), јесте ручни алат који служи за одвијање и завијање вијака. Како је вијак најмасовнији машински елемент у данашњем свету, тако је и одвијач постао неизоставна и најчешће коришћена алатка у свим гранама индустрије и многобројним занатима.

Врх одвијача може имати пуно различитих облика од којих су најчешћи раван, крстаст („филипс“ или „робертсон“), шестоугаон („инбус“) и звездаст („torx“), a разликују се још и по дужини и дебљини тела, односно врха. Одвијача има свих величина, од огромних за вијке на тешким машинама па до минијатурних часовничарских. Тело одвијача је најчешће од квалитетног алатног челика отпорног на хабање, а рукохват од пластичних маса, али може бити и од дрвета или метала.

Одвијач може имати магнетни врх или посебан механизам за прихватање завртња. Одвијачи су најчешће прави, у облику полуге, са рукохватом у продужетку тела, али могу бити и у облику слова „Т“, са попречним рукохватом.

Универзални и електрични одвијачи[уреди | уреди извор]

Електрични одвијач са акумулаторским напајањем.
Електрични одвијач са акумулаторским напајањем и аутоматским увођењем вијака

Постоје и универзални одвијачи са гарнитуром изменљивих врхова и механизмом који омогућава брзо одвртање и завртање вијака. Овакви одвијачи су изузетно практични у условима када се корисник сусреће са више различитих типова глава вијака.

Одвијачи могу бити и електрични са акумулаторским или мрежним напајањем, а постоје и модели који аутоматски уводе вијке из посебне кутије, као код аутоматског оружја. Од изузетне су користи код послова монтаже, нарочито када се ради у отежаним условима, а за кратко време је потребно заврнути велики број вијака. Електрични одвијачи обавезно имају могућност регулације броја обртаја и измену смера ротације и најчешће су опремљени главама за брзу измену алата.

Електричарски одвијач[уреди | уреди извор]

Одвијач за испитивање фазе у електричној инсталацији се зове „проб-лампа“ или „фазометар“, а познат је под колоквијалним називом „глимерица“. Када се такав одвијач стави у утичницу на пол који је фаза, а при томе се прст прислони на крај са металном капом у дршци засветли тињалица. На тај начин се утврђује присуство напона у проводнику.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]