Одед

С Википедије, слободне енциклопедије

Пророк Одед је личност која се помиње у Старом Завету гл. 28. Друге књиге дневника[1]. Био је из Самарије. Отац пророка Азарије.

Када су се Израелци победоносно вратили у Самарију из похода на Јудеју, Одед је убедио Израелце да дају слободу Јеврејима које су заробили (двеста хиљада жена, синова и кћери) и да врате војни плен који су узели. „Господ Бог се разгневио на Јевреје и предао их је у ваше руке. "Зар нисте криви пред Господом?", рекао је Одед пред војском. У свом говору од 9. до 11. стиха позвао их је да врате заробљенике. Библија наводи:

"А ондје бијаше пророк Господњи по имену Одид, и изиде пред војску која иђаше у Самарију, и рече им: гле, Господ Бог отаца ваших разгњеви се на Јудејце, зато их даде у ваше руке, те их побисте љуто да до неба доприје.

И још мислите подврћи синове Јудине и Јерусалимске да вам буду робови и робиње; а нијесте ли и ви сами скривили Господу Богу својему?

Зато послушајте ме сада, и вратите натраг то робље што заробисте браћи својој, јер се распалио гњев Господњи на вас". — Библија: 2. Летописа 28:9

Он се придружио некима од самарићанских вођа који су такође позивали на ово, и њихов позив је успео, и сви заробљеници Јудини су били нахрањени, обучени и обувени, помазани уљем и послани у Јерихон својој браћи.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Пројекат Растко: превод Ђура Даничић : Друга књига дневника”. www.rastko.rs. Приступљено 2023-12-24.