Азарије (пророк)

С Википедије, слободне енциклопедије
Азарије
Лични подаци
Датум рођења10. век п. н. е.
Датум смрти10. век п. н. е.

Азарија (хебр. עזריה „Јахве помаже“) је био пророк описан у 15. 2. Првој књизи дневника.

Азарија је описан као „Одедов син“ (1. стих), али масоретски текст изоставља Азаријино име у 8. стиху, што сугерише да је пророчанство од самог Одеда[1].

Живео је у време цара Асе. Његове проповед описане су као огњене. Он, богонадахнут, објављује: "Чујте ме, Асо и све племе Јудино и Венијаминово; Господ је с вама, јер сте ви с њим; и ако га устражите, наћи ћете га; ако ли га оставите, и он ће вас оставити" (2 Дневн. 15, 2). Када је умро, сахрањен на својој њиви[2].

Библијски опис[уреди | уреди извор]

Описано је да Дух Божји долази на њега (1. стих), и он иде у сусрет јудејском краљу Аси да га подстакне да изврши дело реформе. Као одговор на Азаријино охрабрење, Аса је спровео низ реформи укључујући уништавање идола и поправку Јахвеовог олтара у комплексу јерусалимског храма. Библија бележи да је након спровођења ових реформи уследио период мира (19. стих).

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „3. 2/16. 2. Свети Симеон Богопримац; Свети мученици Адријан и Евула; Свети Јаков, архиепископ српски”. voanerges.rs. Приступљено 2023-12-21. 
  2. ^ „3. 2/16. 2. Свети Симеон Богопримац; Свети мученици Адријан и Евула; Свети Јаков, архиепископ српски”. voanerges.rs. Приступљено 2023-12-21.