Окаванго

С Википедије, слободне енциклопедије
Делта Окаванга
Okavango11.jpg

Окаванго (или Каванго) је око 1.700 километара дуга ријека у јужној Африци.


Ток[уреди | уреди извор]

Окаванго извире на висоравни Бије (Bihé) у централној Анголи (у том подручју носи назив Кубанго), и тече не према океану, него према сувој и пустињској унутрашњости Боцване.

У свом току, од извора тече на југ, према граници са Намибијом. Тек у средњем дијелу тока стиче назив Окаванго и својим током гради границу Анголе и Намибије.

Табла са именом ријеке у доњем току (код Боцване)

Након протока кроз уски регион Намибије Каприви (Caprivi), Окаванго скреће према Андари гдје прави Попа (водопад) (Popa-Falls). После Андаре одваја један дио воде у каналски систем за тамошњу хидроелектрану, изграђену 80-их година 20. вијека.

Убрзо улази у сјеверозападну Боцвану, подручје површине 15.000 km², са многобројним мочварама и пјешчарама. Тај регион се налази на рубу пустиње Калахари и због богатства флоре и фауне, у њему постоји више природних резервата, као нпр. Мореми (Moremi Wildlife Reserve). У свом средњем току, Окаванго насељавају крокодили и нилски коњи.

Најважнија притока је око 1000 километара дуги Куито.

Вегетација делте Окавонга

Количина воде[уреди | уреди извор]

Због суве климе зими, вода Окаванга стиже до делте тек са вишемјесечним закашњењем, тек када је притисак бујица у кишном периоду потисне на југ. Због тога, је Окаванго у свом средњем и доњем току, често сличан мањој ријеци или потоку а понекад његово корито потпуно пресуши. Годишњи просјек количине воде коју Окаванго донесе у своју делту, износи око 10 милијарди m³.

Дужина[уреди | уреди извор]

Подаци о дужини Окаванга варирају дјелимично због различитих извора из којих потичу али главни разлог су временски услови и промјена корита, који егзактно мјерење чине немогућим. Довољно је значи рећи да је Окаванго дуг између 1.600 и 1.800 километара односно око 1.700 километара. Нетачним мјерењима доприноси и дјелимично раздвајање Окаванга на више рјечица које се, зависно од годишњег доба поново спајају или потпуно нестају у мочварама или пустињи. У кишном периоду једна таква рјечица се улива у језеро Нгами.

Слив Окаванга[уреди | уреди извор]

Укупан слив окаванга заузима површину од око 721.258 km².

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]