Омар ел Мухтар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Омар ел Мухтар
Omar Mukhtar 13.jpg
Омар ел Мухтар
Датум рођења 20. август 1862.
Место рођења Џанзур
 Османско царство
Датум смрти 16. септембар 1931.
Место смрти Сулук
 Италијанска Либија

Омар ел Мухтар (арап. عمر المختار; Џанзур, 20. август 1862Сулук, 16. септембар 1931) национални је херој либијског народа. Био је вођа отпора у Киренајци против италијанске окупације од 1923. до 1931. године. Италијани су га заробили и објесили 1931. године.

Биографија[уреди]

Рођен је у источној Киренајци, у селу Џанзур, источно од града Тобрука. Рано је постао сироче и био је усвојен од стране Шарифа ел Гарјана — нећака Хусеина Гарјана, вјерско-политичког вође у Киренајци. Образовао се у локалној џамији и студирао је осам година на Универзизету Сенуси у Ел Џагбубу који је био средиште покрета Сенуси. Године 1899. био је послан заједно са осталим припадницима покрета Сенуси да помогне Рабиху аз Зубајру у чадском отпору француској окупацији.

Завјештање[уреди]

Његови посљедњи дани борбе су представљени у филму Лав пустиње (1981), у којем главну улогу игра Ентони Квин, Оливер Рид и Ирена Папас.

Године 2009. либијски вођа Муамер ел Гадафи је током службене посјете Риму на униформи носио фотографију Омара ел Мухтара и повео је његовог најстаријег сина. Током Рата у Либији (2011) за побуњенике је његов лик постао симбол борбе против Гадафија, док приврженици Гафафија управо посматрају као насљедника Омара ел Мухтара у борби против стране окупације.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]