Опресија

С Википедије, слободне енциклопедије
Опресија води порекло од концепта понижености и често се као таква и описује. На овом плакату из 1904. године, који позива на заустављање угњетавања јевреја, радника јеврејина је метафорички понизио руски цар

Опресија је испољавање ауторитета или моћи на оптерећујући, окрутан или неправедан начин.[1] Израз опресија означава чин опресије или стање у којем се жртва таквог чина налази у смислу осећања тешке оптерећености и у физичком и у психичком смислу а које је последица проблема, сукоба и узнемирености.

Друштвена опресија[уреди | уреди извор]

Систематско друштвено лоше третирање и експлоатација једне друштвене групе од стране друге.

Системска опресија[уреди | уреди извор]

Анархисти са једне и либерали са друге стране политичког спектра се споре да ли су закон и полиција сами по себи опресија.

Израз опресија се првенствено употребљава за потлачивање одређене друштвене групе неправедним коришћењем силе, ауторитета или друштвених правила да би се изазвале последице опресије.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Меријам Вебстер речник”. Архивирано из оригинала 29. 07. 2012. г. Приступљено 10. август 2010. „„unjust or cruel exercise of authority or power ..... on being an unjust or exessive exercise of power“ 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]