Опувани до

С Википедије, слободне енциклопедије
Фотографија Опуваног дола

Опувани до је понорница на северној падини Велике Јастребице у планинском венцу Орјен у Црној Гори. Простор понорнице је велико уточиште за аркто-алпску и алпску биоту у региону са топлим зимама. Чести циклуси смрзавања-одмрзавања стварају повољне услове за периглацијално формиране карактеристике (тј. солифлукција, периглацијално узорковано тло).[1] Понор се налази на 1584 метара надморске висине и састоји се од 4 међусобно повезана понора. Одлив хладног ваздуха је на 1647 метара, а дубина басенске атмосфере је 63 метра.

Године 2020. пријављена је реликтна популација алпског даждевњака (Salamandra atra).[2]

Опувани до је на планини Орјен на Бијелој гори, која је дио високог крашког понора.

Регистратори података о температури на дну судопера инсталирани су у августу 2020

Најближа метеоролошка станица која даје званичне податке метеоролошке службе налази се на Црквицама. Пошто се налази на надморској висини од 940 м, мерења температуре нису репрезентативна за локалну микроклиму понора.

Да би се добили прецизнији подаци за атмосферу локалног басена, регистратори података о температури су инсталирани кроз финансирани пројекат на Одсеку за географију Универзитета Лудвиг Максимилијан у Минхену од августа 2020.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Cikovac P, Hölzle I (2018) Glacial relicts in the Mediterranean Dinarides, a phenomenon of cold-air pool microclimates. Botanica Serbica 42(1):74
  2. ^ Pavle Cikovac & Katarina Ljubisavljevic 2020: Another isolated relic population of the Alpine Salamander (Salamandra atra Laurenti, 1768) (Amphibia: Caudata: Salamandridae) in the Balkans. Russian Journal of Herpetology, Vol. 27/2: 109-112 (PDF)