ОШ „Гојко Друловић” ИО Негбина

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Гојко Друловић” ИО Негбина
Основана1899.
ЛокацијаНегбина бб
Негбина, Нова Варош
ДржаваСрбија

ОШ „Гојко Друловић” ИО Негбина, насељеном месту на територији општине Нова Варош, основана је 1899. године, данас је као издвојено одељење, у саставу ОШ „Гојко Друловић” у Радоињи.

Историја школе[уреди | уреди извор]

Школа у Негбини спада међу најстарије просветне установе у златиборском крају. Школска зграда, у којој се школа и данас налази, саграђена је 1906. године. Први учитељ био је Милован Кокић. Током Првог и Другог светског рата школа није радила. Након ослобођена школа наставља са радом и од 1970. године ради као осмогодишње издвојено одељење Основне-спомен школе „Гојко Друловић” из Радоиње, док је претходни назив школе био је ОШ „Миленко Марковић”.[1]

Зграда школе[уреди | уреди извор]

Школска зграда у Негбини је једноспратна грађевина са високим соклом од грубо тесаног камена. Састављена је од два крила на којима су два фасадна зида декорисана грубо тесаним каменом и спојницама од малтера, док је кров препокривен црепом. Учионице су простране и светле и у школи постоји и учитељски стан, а поред школе се налази асфалтирани спортски терен.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Основна-спомен школа "Гојко Друловић" ИО Негбина”. Памтим Златибор. Архивирано из оригинала 23. 10. 2016. г. Приступљено 19. фебруар 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]