Пређи на садржај

Остаци манастира Св. Ђорђа и средњовековне некрополе

С Википедије, слободне енциклопедије
Остаци манастира Светог Ђорђа и средњовековне некрополе
Опште информације
МестоМајдан
ОпштинаНови Кнежевац
Држава Србија
Врста спомениканепокретно културно добро
Време настанкасредњи век
Тип културног добраархеолошко налазиште

Остаци манастира Светог Ђорђа и средњовековне некрополе се налазе у насељу Мајдан, на територији општине Нови Кнежевац у Србији. Остаци манастира Св. Ђорђа и средњовековне некрополе је археолошки локалитет уписан у централни регистар Србије непокретних културних добара.

Положај и значај[уреди | уреди извор]

Остаци манастира Светог Ђорђа налазе се на брегу северно од центра села Мајдан. На површини земље уочавају се незнатни остаци зидова и расути грађевински материјал. Јужно од центра села, преко пута манастира налази се некропола. Остаци манастира Светог Ђорђа и средњовековна некропола припадају источно-грчком обреду. Према истраживањима настали су у периоду између 10. и 11. века.То је један од ретких манастира у Банату где су свој мисионарски рад обављали ученици Ћирила и Методија, што указује на његов културно-историјски значај у области која је била под угарском управом у раном средњем веку.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Остаци манастира Светог Ђорђа и средњовековне некрополе”. gradovi.protego.rs/. Архивирано из оригинала 17. 02. 2022. г. Приступљено 17. 02. 2022.