Палата инвалида

С Википедије, слободне енциклопедије
Централни део Палате инвалида
Наполеонов саркофаг
Hôtel des Invalides - 20150801 16h09 (10630).jpg

Палата инвалида (франц. Hôtel des Invalides) је барокно-класицистичка грађевина у центру Париза, настала у периоду 1679-1708. Архитекта ове палате је био Жил Арден Мансар. Палата обухвата и војничку цркву са куполом (St. Louis-des-Invalides). Овај комплекс грађевина је изграђен по налогу краља Луја XIV, а примарна функција је била збрињавање рањених и осакаћених војника. Краљ је имао и визију да ово буде меморијални споменик свим херојима ратова у оквиру кога би се налазила црква великог капацитета.

Палата из ваздуха

Палата инвалида има једну од најимпресивнијих купола у светској архитектури, испод које се налази Наполеонов саркофаг. Званично име централне грађевине са куполом је „Краљевска капела инвалида“ (Chapelle Royale des Invalides). Црква је саграђена 1679., а купола довршена тек 1690.

Француска држава је 1840, после тешких преговора, постигла споразум да се Наполеоново тело овде пребаци са Свете Јелене. Полагање његових земних остатака је обављено 15. децембра 1840, 19 година после смрти. Наполеон је у тестаменту изразио жељу да буде сахрањен на обалама Сене. Саркофаг се састоји од пет ковчега који су смештени један у други.

Овде су сахрањена и Наполеонова браћа Жозеф и Жером, као и син Наполеон Франц Бонапарта. Францови земни остаци су пренесени из Беча по налогу Адолфа Хитлера, што је представљало гест добре воље према француском народу.

Друге знамените личности које су сахрањене у Палати инвалида су Фердинанд Фош, Руже де Лил и други (углавном генерали).

И данас ова палата врши функцију збрињавања ратних ветерана, док репрезентативни део грађевине има функцију музеја и маузолеја.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]