Панкратије Затворник

С Википедије, слободне енциклопедије
Панкратије Затворник

Панкратије Затворник или Панкратије Печерски је светитељ јеромонах Руске православне цркве.

О његовом световном животу нису сачувани готово никакви подаци. Панкратије је познат као јеромонах-испосник Кијево-Печерског манастира (сада - Лавра), где је живео у 13. веку. Према летописима, био је обдарен даром исцељивања болесника молитвом, постом и помазањем уљем[1].

У његовом акатисту о монаху се каже: „Велики си се показао у посту, а и у свештенству се говори, и у чудотворном дару се се показао славан“[2]. Тропар печерског монаха Панкратија, у Далеким пећинама, гласи: „Панкратије Богомуудрени, / свештеник Господњи оста, / и сам чинише многа чудеса, / молећи се Господу, / да спасе душе наше[3].

Мошти овог подвижника чувају се у Кијеву у Далеким (Теодосјевским) пећинама Кијево-Печерске лавре, где је живео до смрти.

Успомена на Панкратија Печерског слави се 28. августа и 9. фебруара, у другу недељу Великог поста[4].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Панкра́тий Печерский, затворник: житие, иконы, день памяти”. azbyka.ru (на језику: руски). Приступљено 2023-07-25. 
  2. ^ „См. в электронной репринтной энциклопедии "Русский биографический словарь А.А. Половцова". www.rulex.ru. Приступљено 2023-07-25. 
  3. ^ „Панкратий Печерский, затворник + Православный Церковный календарь”. days.pravoslavie.ru. Приступљено 2023-07-25. 
  4. ^ „Свети преподобни Панкратије, јеромонах Печерски”. Вечити православни календар (на језику: српски). Приступљено 2023-07-25.