Пасош

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Страница са личним подацима носиоца пасоша

Пасош је путна исправа коју издаје држава њеним држављанима да ради преласка државне границе, путовања и боравка у иностранству, као и повратак у матичну државу. Пасош доказује његовом носилац идентитет у иностранству и да је држављанства државе издавања пасоша[1]. Пасош садржи следеће информације о носиоцу: име и презиме, пол, датум и место рођења, слику и потпис, као и друге информације (које зависе од државе до државе). В

Реч пасош долази од старе мађарске речи paszus , која је пак изведен од немачке речи Pass.

Носилац пасоша је дужан да нестанак документа без одлагања пријави надлежном органу за издавање путних исправа и виза, а у иностранству, најближем дипломатском или конзуларном представништву државе, које је у обавези да носиоцу пасоша пружи конзуларну помоћ и заштиту.

Постоји више врста путних исправа:

  • пасош,
  • заједнички пасош,
  • дипломатски пасош,
  • службени пасош и
  • путни лист.

У Србији постоје пасош, дипломатски пасош, службени пасош и путни лист.

Неке земље издају и посебан пасош за малолетна лица, који се карактерише као дечји пасош.

Држављанима Републике Србије није потребан пасош за улазак у Босну и Херцеговину, Црну Гору и Македонију већ је довољна само важећа лична карта, док за путовање у земље Европске уније потребан је пасош. Носиоцима српског пасоша нису потребне визе за путовање у Руску Федерацију, Tурску и у Европску унију. Такође, српски пасош је један од 7 држава којима не треба виза за путовање у државе Европске уније, Кину и Руску федерацију

Свака држава има прописе за издавање пасоша, као и њихов рок трајања. Већина држава издаје на 10 година, мада постоје изузеци. У Србији се особама млађим од 3 године живота издаје на 3 године, старијим од 3 године, а млађим од 14 на 5 година, док старијим од 14 година на 10 година.

Неке државе (као што су Финска, Јужна Кореја и Тајван) издају пасош на краћи период уколико носилац пасоша није обавио обавезну војну обуку.

Већина држава забрањује поседовање више пасоша исте врсте у исто време.

Путни лист је врста пасоша која се издаје у случају да носиоцу буде пасош украден или изгубљен. Његов рок важења је 30 или 60 дана.

Галерија слика[уреди]

Види још[уреди]

  • ^ https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_putnim_ispravama.htmл[мртва веза]