Пепељара

С Википедије, слободне енциклопедије
Пепељара са цигаретом
Пепељара са симболом забрањеног пушења се користи у објектима где пушење није дозвољено

Пиксла или пепељара је врста посуде која служи за пепео од цигарета, цигара и томпуса. Пепељаре су углавном направљене од ватросталног материјала као што је стакло отпорно на топлоту или од пластике, керамике, метала. Пепељаре могу бити различитих боја, дизајна и величине. Најчешће су кружног облика са равним дном и плитким страницама са заобљеним и уским жлебом који служи за одлагање цигарете.

Пепељара се није званично употребљавала до 1926. године.[1]

Осим код куће користи се на свим јавним местима. Пошто у многим ресторанима и другим јавним местима није дозвољено пушење постоје пепељаре на којима се налази симбол забрањеног пушења, исте се постављају због обичаја и естетике. Постоје пепељаре које се често уграђују у аутомобилима, кантама за смеће, као и на неким другим јавним местима. Постоје колекционари који их скупљају у различитим бојама, величинама и облицима.

Пепељаре које се налазе на поду углавном достижу висину човековог струка. Такве пепељаре се углавном налазе у просторијама које су предвиђене за пушење или на излазима из ресторана, канцеларије, судовима, компанијама и другим сличним местима, такве пепељаре омогућавају пушачима лакше коришћење за време стајања.[2]

Пепељаре од различитих материјала[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ ashtrays Приступљено 1. 9. 2013.
  2. ^ „Пепельницы, какими они бывают.”. what-is-what.ru. Архивирано из оригинала 17. 04. 2013. г. Приступљено 1. 9. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]