Петербуршки пурпурни кодекс

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Петерсбуршки пурпурни кодекс

Петерсбуршки пурпурни кодекс (лат. Codex Petropolitanus Purpureus; симбол: Н или 022 ) је оригинални рукопис из 6. века написан на грчком језику, који садржи фрагменте текстова четири Јеванђеља на 231 пергаментних листова димензија (32 к 27 цм). Име рукописа потиче од имена града у коме се чува највећи део рукописа.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

У 12. веку кодекс је пао у руке крсташа, који су га поделили на делове и појединачни листови су разасути и могу се наћи у различитим библиотекама у свету. 1896. године Русија је купила значајан део овог рукописа.

Тренутно, 182 листа се чувају у Националној библиотеци Русије (ГР 537.) У Санкт-Петербургу, 33 листа, у Патмосу, 6 - у Ватиканској библиотеци, 4 - у Британској библиотеци, 2 - у Бечкој библиотеци, 1 - у Византијском музеју у Атини, 1 лист у приватној колекцији у Лерму у Италији, 1 - у | Њујорк у.

Фототипско издање објављено је у Атини 2002. године.

Особености рукописе[уреди | уреди извор]

Петерсбуршки кодекс написан је сребрном бојом на љубичастом пергаменту. Скраћенице за речи "Бог", "Исус" и "Син" издвојени су златним словима. Текст на листићу је подељен у две колоне.

Петерсбуршки пурпурни кодекс, заједно са Росанским кодексом, Бератским кодексом (Φ) и Синопским кодексом, припада групи пурпурних манускрипта [2].

Грчки текст рукописа одражава византијско тип. По категоризацији рукописа Новог завета спада у 5. категорију.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kurt Aland and Barbara Aland, The Text of the New Testament: An Introduction to the Critical Editions and to the Theory and Practice of Modern Textual Criticism, 1995, Grand Rapids, Michigan, pp. 113.
  2. ^ Bruce M. Metzger, The Text of the New Testament: Its Transmission, Corruption and Restoration, 1968 etc, Oxford University Press. pp. 54-55