Петроглиф

С Википедије, слободне енциклопедије
Петроглифи у Јути (енгл. Newspaper Rock State Historic Monument) у близини града Моаб, у САД
Петроглиф Laxe dos carballos у Галицији, Шпанија (IV–II п. н. е.) са представом сцене лова на јелена

Петроглифи су слике створене дуборезом, гравирањем, жуљањем или гребањем по површини стена, да би се добила уметничка обрада камених форми (енгл. rock art). Оваквих уметничких остварења има на целој планети, од Европе и Азије до Северне и Јужне Америке, а најчешће су повезана са праисторијским културама. Сама реч настала је комбиновањем грчких речи за стену (грч. петро-) и глифеин у значењу "обрада", а води порекло из француског језичког жаргона (франц. pétroglyphe).

Разликујемо и уметничку форму цртања или сликања по камену која се назива петрограф. Обе форме уметности подједнако спадају како у архаичну уметност старих народа тако у модерну академску уметност. Инуксук скулпутуре северних индијанаца такође су јединствени облици од стена.

Петроглифи су најчешће већи и добро уочљиви пошто је циљ да створе утисак у посматрачу. Најчешће су вертикално поставњени, али има рељефа угравираних и на водоравној каменој површини.

Историјска позадина и тумачење[уреди | уреди извор]

Многи петроглифи настали су у неолиту или још раније, у палеолиту, пре 10,000 до 12,000 година. У Аустралији има и оних за које археолози сматрају да су стари чак 27,000 година, али има и тврдњи за старост неких других од 40,000 година. Петроглифе пре око 7000–9000 година постепено замењује систем писања као што је пиктограм или идеограм.

Има много покушаја објашњења циља и значења појединих петроглифа, у зависности од њихове локације, доби, и врсте. Има оних које су мапе, других за које се тврди да су астрономски маркери, али и разних других облика симболичког изражавања. За већину петроглифа важи да су јединствена комуникација људи у некој врсти "пра-форме" писма.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Harmanşah, Ömür, ур. (2014). Of Rocks and Water: An Archaeology of Place. Oxbow Books. ISBN 978-1-78297-674-5. 
  • Rawson, Jessica, ур. (2007). The British Museum Book of Chinese Art (2nd изд.). British Museum Press. ISBN 9780714124469. 
  • Sickman, Laurence, in: Sickman L. & Soper A., The Art and Architecture of China, Pelican History of Art, 3rd ed 1971, Penguin (now Yale History of Art), LOC 70-125675
  • Lewis-Williams, D. (2002), A Cosmos in Stone: Interpreting Religion and Society through Rock Art. Altamira Press, Walnut Creek, Ca.
  • Nobuhiro, Yoshida (1994). The Handbook For Petrograph Fieldwork. Chou Art Publishing. ISBN 978-4-88639-699-0.