Пешта

Из Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Пешта (жупанија).
Ланчани мост на Дунаву и поглед на Пешту са будимске стране

Пешта је била град у Мађарској који се ширењем 1873. спојио са Будимом и тако је настала Будимпешта. Пешта се налазила источно од Будима, на лијевој обали ријеке Дунав која је раздвајала ова два града и заузима двије трећине површине града. Површински Пешта је створила двије трећине Будимпеште. Мостови који данас спајају Будим и Пешту спадају у најљепше мостове Европе.

Пешта је вјековима била и политички и културни центар Мађарске. Такође Пешта је била главни град Угарске (Мађарске).

Етимологија[уреди]

Назив Пешта има словенско поријекло од ријечи „пећ“ или „пешт“, највјероватније се односивши на локалну пећину гдје се ватра палила.

Историја[уреди]

Пешта је била независан град, сазнање које се појављује у писаном облику који датира још од 1148. У ранијим вијековима су се налазили прастара келтска и римска насеља. Пешта је постала важан економски центар од 11-ог до 13-ог вијека. Била је уништена током монголске инвазије Мађарске 1241, али је изнова изграђена после тога. Дунав је преплавио 1838. Први висећи мост, Сечењи ланчани мост, је био изграђен 1849 преко Дунава, повезујући Пешту са Будимом. Самим тим, 1873. су два града сједињена заједно са Обудом, да би формирали Будимпешту.