Пиратска партија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пиратска партија
Piratpartiet.svg
Вођа Рикард Фалквинге
Основана 2006.
Седиште  Шведска
Идеологија слобода информација
приватност
Међународно чланство МПП
Европска странка нема
Боје љубичаста
Званични веб-сајт
Рикард Фалквинге, лидер партије

Пиратска партија (швед. Piratpartiet) је политичка партија основна у Шведској у 2006. години. Сада је она трећа партија по величини у Шведској по броју чланова. Њена популарност је утицала на повећање популарности других партија у другим земљама са истим или сличним циљевима. Формирана је Међународна пиратска партија.

Партија тежи реформи законодавства према ауторском праву и патентима. Агенда подразумева подршку права на приватност, како на интернету тако и у свакодневном животу, и транспарентност државе и администрације.[1] Партија је намерно одабрала да буде у независном блоку у односу на традиционалне блокове [2] да би се следила политичка агенда главних партија.

Партија је учествовала на изборима за парламент Шведске у 2006. години и освојила 0,63% гласова чиме је постала трећа партија по броју гласова ван парламента. По броју чланова престигла је Партију Зелених у децембру 2008, а партију Левице у фебруару 2009, Либералну и Демохришћанску партију у априлу 2009,[3] а партију Центра у мају 2009, чиме је постала трећа партија по броју чланова у Шведској. Организација Млади Пирати која је подмладак Пиратске партије је највећа организација младих по своме броју.

На изборима за европски парламент 2009. године Пиратска партија добила је 7,13% гласова што је резултовало једним мандатом у Европском парламенту, а два уколико се ратификује Лисабонски договор.[4][5]

Декларација принципа[уреди]

Декларација принципа Пиратске партије декларише позицију у односу на закон Шведске. Тренутна верзија је V 3.2.[6]

 • Изнад свега: „Промовисање глобалног права које треба да омогући раст информатичког друштва."
 • Ауторско право: „Тврдимо да је данашњи систем ауторског права неуравнотежен." Позиција дељења датотека "file sharing" треба да буде декриминализован.
 • Патенти: „Приватизовани монопол су једни од најгорих непријатеља друштва." Отуда њихов став да су патенти застарели и треба да се постепено уклоњају. Што се тиче патената на лекови, Пиратска партија предлаже повећање подршке владе за истражиивање и развој да би надохнадио губитак приватних истражиивањае и развоја, ако нема патентне заштите за иновације.[7]
 • Приватност: „Сваки покушај кршења овог права мора да се испита." Отуда њихов став да анти терористички закони морају да се мењају јер угрожавају ово право.

Извори[уреди]

 1. – Ledarredaktionen, Dagens Nyheter. „The Pirate Party | Piratpartiet”. Piratpartiet.se. Приступљено 8. 6. 2009. 
 2. "Vågmästarställning" from piratpartiet.se, accessed on August 28, 2006
 3. Result of Verdict, for the Pirate Party. Blog Pirate. April 17, 2009.
 4. Röster — Val 2009
 5. Stockholm TT (4. 6. 2009). „Piraterna in i EU-parlamentet | Inrikes | SvD” (на језику: (шведски)). Svd.se. Приступљено 8. 6. 2009. 
 6. Pirate Part Declaration of Principles 3.2, Приступљено 23. 4. 2013.
 7. Alternative to Pharmaceutical patents, Приступљено 23. 4. 2013.